Dieta Indicelui Glicemic Scăzut

Deseori considerat regim alimentar, indicele glicemic (I.G.) reprezintă, în realitate, un stil de viață sănătos. În dieta cu indice glicemic scăzut nu se urmărește doar pierderea kilogramelor în plus, ci și prevenirea diabetului, întrucât aceasta presupune consumul alimentelor și băuturilor menite să prevină creșterea subită a cantității de zahăr în sânge.

Ideea principală a dietei, ca de altfel, și restul dietelor deja celebre, ca Dieta Nutrysistem, Zone și Busters Sugar, este cea de reglare a nivelului de zahăr din sânge, care implicit, duce și la scăderea în greutatea a persoanei care o urmează întocmai.

Scopul dietei indicelui glicemic scăzut

Dieta bazată pe indicele glicemic, bazată pe produse alimentare și băuturi cu indice glicemic scăzut, urmărește scăderea predispoziției către anumite boli cornice, cât și pierderea în greutate. Dieta care participă la controlul glicemiei nu implică numărarea caloriilor consumate, ca de altfel, nici promovarea alimentelor sărace în carbohidrați.

Cu posibilitatea de a fi urmată pe termen lung, dieta indicelui glicemic este simplu de urmat și respectat, fapt pentru care a câștigat simpatia celor mai multe persoane dormice de urmarea unui stil de viață sănătos.

Indicele glicemic

Rolul indicelui glicemic este de a măsura carbohidrații transformați prin digestie în glucoză, producându-se astfel, creșterea parametrilor normali de zahăr în sânge.

Atunci când se decide urmarea dietei în funcție de indicele glicemic, trebuie știut că prin clasificarea alimentelor și băuturilor se urmărește modul în care acesta afectează nivelul de zahăr prezent în sânge. Dieta conține o listă doar a alimentelor care conțin carbohidrați, dat fiind faptul că acestea sunt responsabile de influențarea zahărului din sânge, alimente care dețin un scor de la 0 la 100.

Clasificarea alimentelor în dieta indicelui glicemic scăzut

În funcție de indicele glicemic, alimentele sunt clasate pe mai multe categorii:

♣ Alimente cu indice glicemic ridicat (70 sau mai mare): aici sunt incluse alimente ca orezul alb, orezul brun, pâinea albă, cartoful copt fără coajă, pepene verde, etc.

♣ Alimente cu indice glicemic mediu (56-69): exemplele din această categorie inclus alimente ca porumbul dulce, bananele, ananasul crud, stafide, înghețata

♣ Alimente cu indice glicemic scăzut (55 sau mai mic): aici incluse sunt alimentele sub forma morcovilor cruzi, alunelor, merelor crude, grapefruit-ului, pe bază de mazăre, linte, fasole, lapte degresat.

Cum acționează dieta în organism?

Diferența dintre alimentele prevăzute în dieta indicelui glicemic scăzut și cele cu un scor mare, este că alimentele cu scorul ridicat sunt digerate într-un mod rapid de organism, cauzând astfel o creștere semnificativă a zahărului din sânge.

La polul opus, însă, stau alimentele cu indicele glicemic scăzut, care sunt digerate în organism într-un mod mai lent, cantitatea zahărului din sânge crescând treptat și cât mai echilibrat, alimentele staționând pe o perioadă mai îndelungată de timp în tractul digestiv. Astfel, întregul proces contribuie în mod evident la controlul apetitului, întârziind foamea și contribuind, astfel, la menținerea unei greutăți corporale optime.

Meniul pentru dieta cu indice glicemic

Pentru urmarea unei diete cât mai eficiente a indicelui glicemic scăzut, specialiștii recomandă:

♣ Alegerea cerealelor cu conținut de ovăz, orz și tărâțe, îndeosebi, pentru micul dejun

♣ Consumul pâinii din cereale integrale, respectiv, pâinea din făină integrală

♣ Evitarea pe cât mai mult posibilă a consumului de cartofi

♣ Consumul cât mai frecvent de fructe și legume

♣ Evitarea porțiilor supradimensionate de orez, fidea și paste făinoase

Urmarea dietei cu indice glicemic scăzut presupune reducerea riscului aparițiilor de boli grave, inclusiv a bolilor cardiovasculare sau diabetului.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.