Stenoza Aortică – Simptome și Tratament

Stenoza aortica reprezinta ingustarea valvai aortice, cu obstructia fluxului sangvin, care trece din ventriculul stang in aorta in timpul sistolei. Cauzele cele mai frecvente includ bicuspidie vauvulara congenitala, scleroza si calcifiere degenerativa idiopatica sau de cauza reumatica. Stenoza aortica netrata poate duce la un final tragic al pacientului.

Stenoza Aortică  -  Simptome și Tratament

Stenoza Aortică – Simptome și Tratament

Triada clasica a simptomelor sunt reprezentata de sincopa, angina si dispnee la efor, in final, in lipsa unui tratament se ajunge la insuficienta cardiaca si aritmii. Diagnosticul se stabileste pe baza examenului fizic si a ECG-ului. Tratametul este medicamentos dar cel de electie este reprezentat de protezarea valvulara.

  • STENOZA AORTICA – CAUZE

Cea mai frecventa cauza a stenozei aortice este scleroza aortica care evolueaza spre stenoza in aproximativ 20% din cazuri. Scleroza aortica seamana cu aterscleroza prin faptul ca implica depozitatea de lipoproteine si calcifierea lor in jurul circumferintei valvulei aortice.

O alta cauza importanta care provoaca stenoza aortica mai ales la pacientii tineri este reprezentata de bicuspidia valvulara aortica congentiala. Aceasta afectiune apare la 3-5 nou-nascuti din 1000, afectand cu precadere persoanele de sex masculin. Stenoza aortica este provocata si de reumatismul articular acut netrat corespunzator aceasta devenind simptomatologica dupa varsta de 40 de ani, la pacientii care in copilarie au fost diagnosticati cu reumatism articular acut provocat de infectia cu Streptococcus Pyogenes.

  • SEMNE SI SIMPTOME – STENOZA AORTICA

Stenoza aortica congenitala este de obicei asimptomatica pana la varsta de 10-20 de ani, cand simptomele incep sa devina din ce in ce mai pregnante. Indiferent de forma, stenoza aortica progresiva, netratata conduce in final la sincopa, angina si dispnee prezente in timpul efortului. Alte simptome si semne sunt cele asociate cu insufucienta cardiaca si cu aritmiile ce pot duce la instalarea fibrilatiilor ventriculare care produc moartea subita a pacientului.

  • DIAGNOSTIC si PROGNOSTIC – STENOZA AORTICA

Diagnosticul de stenoza aotrica se suspicioneaza in urma unei anamneze si a testelor fizice si se confirma cu ajutorul ECG-ului. Ecografia cardiaca se efectueaza pentru detectarea cauzei si pentru evaluarea sistemica a functiei cardiace.

Stenoza aortica progreseaza lent sau rapind, instabil, necesitand monitorizare regulata pentru evindentierea agravarii. Supravietuirea medie la pacientii netratari este de 5 ani dupa aparitia anginei, 4 ani de la aparitia sincopei si 3 ani de la instalarea insuficientei cardiace. 50% din acesti pacienti mod brusc ca urmare a complicatiilor pe care le implica stenoza aortica. Protezarea valvulara amelioreaza simptomatologia si creste semnificativ speranta de viata.

  • TRATAMENT – STENOZA AORTICA

Pacientii asimptomatici, in functie de gradul senozarii, sunt monitroizati regulat fara sa li se ofere un tratament medicamentos, sau li se ofera o conduita mediamentoasa urmata de control regulat care sa evidentieze evoluarea bolii.
La pacientii simptomatici se recomanda protezare valvulare sau valvulotomie cu balon, ce se efectueaza prin interventie chirurgicala pe cord deschis.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.