Cord Pulmonar – Simptome și Tratament

Cordul pulmonar reprezinta distensia patologica a ventriculului drept, secundar unei afectiuni pulmonare care conduce la hipertensiunea arteriala pulmonara. Ca urmare, se ajunge la insuficienta ventriculara dreapta. Manifestarile clinice includ edemne periferice, distensia venelor de la nivelul gatului, hepatomegalie si prezenta unui impuls cardiac parasternal. Diagnosticul se stabileste clinic si prin ecocardiografie. Tratamentul se alege in functie de etiologie.

Cord Pulmonar - Simptome și Tratament

Cord Pulmonar – Simptome și Tratament

Cordul pulmonar este consecinta bolilor pulmonare, nu include dilatatiile ventriculului drept secundar insuficientei cardiace ce afecteaza ventriculul stang, bolile cardiace congenitale sau afectiunile valvulare dobandite. De obicei cordul pulmonar este o boala cronica dar exista si forme acute, reversibile.

ETIOLOGIE – CORD PULMONAR

Cordul pulmonar acut este in general consecinta embolismului pulmonar masiv sau traumatismelor cauzate de ventilatia mecanica prin sindrom de detresa respiratorie acuta.
Cordul pulmonar cronic este cauzat de obicei de BPOC si mai rar de distrugerea extensiva a tesutului pulmonar secunadara interventiilor chirurgicale sau traumatismelor, embolism pulmonar cronic persistent, sclerodermie, obezitate insotita de hipoventilatie alveolara, afectiuni neuromusculare care afecteaza muschii respiratori sau hipoventilatie alveolara idiopatica. La pacientii cu BPOC, acutizarea bolii sau prezenta unei suprainfectii poate conduce la supraincarcarea ventriculului drept. Cordul pulmonar cronic creste riscul dezvoltarii unui tromboembolism.

CORD PULMONAR – SEMNE SI SIMPTOME 

Initial cordul pulmonar este asimptomatic, desi de obicei pacientii prezinta manifestari semnificative secundare bolii pulmonare de baza, cum ar fi dispneea si oboseala ce apare in efort. Ulterior, pe masura ce presiunea intraventriculara dreapta creste, apar semne clinice specifice, precum impuls cardiac parasternal stang, accentuarea componentei pulmonare din zgomotul 2 cardiac, sufluri caracteristice insuficientei cardiace ale unei valvule a ventriculului drept. In cele din urma, poate sa apara ritmul in galop accentuat in timpul inspirului, distensia venei jugulare, hepatomegalie si edem ale extremitatilor inferioare.

DIAGNOSTIC – CORD PULMONAR

Deoarece in prima fara a cordul pulmonar este asimptomatic, testele pentru detectarea sa ar trebui facute tuturor pacientilor care prezinta manifestari specifice unei afectiuni pulmonare ce poate sa manifeste secundar si boala despre care vorbim.
Radiografiile toracice reprezinta un prim pas al diagnosticului, evidentiind distensia ventriculului stang. Semnele prezente pe ECG specifice hipertrofiei ventriculare drepte se coreleaza perfect cu prezenta hipertensiunii pulmonare, de acee efectuarea unui ECG reprezinta un pas important in diagnosticarea cordului pulmonar. Diagnosticul de ceritudine este oferit de efectuare ecocardiografiei si daca este nevoie se apeleaza si la cateterizarea cordului drept in scop de evidentiere a deicientelor prezente.

TRATAMENT CORD PULMONAR

Tratamentul este dificil: se orienteaza asupra cauzei de baza, urmarindu-se in acelasi timp atenuarea sau combaterea hipoxiei ce, in unele situatii poate pune viata pacientului in pericol.
Tototdata este de notat si faptul ca tratamentul se bazeaza pe administrarea de medicamente, care stabilizeaza functia pulmonara si cea cardiaca si pe monitorizarea atenta si permanenta a tuturor modificarilor ce ar putea aparea ca raspuns la evolutia cordului pulmonar.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]