LĂMÂIA – 10 beneficii și utilizări pentru sănătate

Vechii egipteni credeau cu tărie că un consum regulat de lămâie și suc de lămâie le poate oferi protecție maximă împotriva unei varietăți de otrăvuri. Studiile recente n-au făcut decât să confirme această credință populară de mii de ani, și multe alte beneficii la îndemâna oricui.

Lămâia – 10 Beneficii și Utilizări Pentru Sănătatea Ta!

Lămâia – 10 Beneficii și Utilizări Pentru Sănătatea Ta!

Lămâia: proprietăți

Lămâia este un super-aliment al cărei beneficii sunt cunoscute de secole. Lămâia este astringentă și alcalină, are proprietăți puternice antivirale, antibacteriene, imunostimulatoare, digestive și detoxifiante. Sucul de lămâie este astăzi consumat cu succes de către femei în curele de slăbire.

Lămâia este fruct citric bogat în Vitamina C, acid citric, calciu, magneziu, bioflavonoide, pectină, și limonen – prin care întărește imunitatea și luptă împotriva infecțiilor.

Indiferent cum o folosim – sub formă de suc, ceai, cataplasme, dressing sau ulei, lămâia trebuie exploatată la potențialul ei maxim de vindecare naturală.

Lămâie pentru ten (acnee, coșuri)

Acidul citric din lămâie este ingredientul magic care poate fi eficace în tratarea acneei și a altor probleme ale tenului. Vitamina C din citrice este de asemenea esențială pentru menținerea pielii sănătoase și strălucitoare, iar proprietățile sale alcaline ucid bacteriile care produc coșuri și acnee.

În plus față de consumul de suc de lămâie cu apă dimineața, se pot încerca diverse tratamente pentru acnee cu lămâie acasă:

Cu degetul sau cu o minge de bumbac, aplică puțin suc proaspăt de lămâie pe acnee și lasă-l să acționeze peste noapte. Spală fața dimineață, și repetă procedeul de câteva ori pe săptămână. Senzația de ardere și usturime care apare la început va dispărea curând.

Amestecă o parte de suc de lămâie proaspăt stors cu o parte egală de apă de trandafir sau apă de miere. Aplică amestecul pe zonele afectate și lasă să acționeze cel puțin 30 de minute. Spală fața după aceea cu apă. Procedeul se repetă de 2 ori pe zi: dimineața și seara.

Notă: aceste remedii sunt sigure și naturale, dar în cazul în care acneea este severă sau există răni deschise, trebuie consultat mai întâi medicul.

Febră și frisoane

Frisoanele și febra pot fi remediate cu ajutorul ceaiului de lămâie. Se amestecă zeama de la o lămâie cu o cană de apă fierbinte și puțină miere. Se bea din 2 în 2 ore, pentru reducerea simptomelor de febră sau frig.

Răceală și gripa

Când ai o răceală, puterea de vindecare a lămâi funcționează atât pe plan intern, prin furnizarea de vitamina C necesară pentru celulele de apărare ale corpului, cât și pe plan extern, prin proprietățile antivirale care combat virusului de la nivelul membranelor mucoase nazale și din gât.

La primele semne de răceală – nas înfundat sau dureri de gât, bea sucul de la o lămâie proaspăt stors într-un pahar cu apă caldă, la fiecare 2 ore.

Dacă apare durerea în gât, se adaugă sucul de la o lămâie și o lingură de sare de mare într-o cană cu apă călduță. Se face gargară de 3 ori pe zi timp de 1 minut cu soluția obținută. Dacă este un caz de amigdalită, gargara se face la fiecare 2 ore, timp de cel puțin 30 de secunde, doar cu sucul de la o lămâie. Capul trebuie înclinat pe sete, pentru a permite proprietăților antibacteriene și antivirale ale sucului să curgă în partea din spate a gâtului. La finalul gargarei, sucul de lămâie se poate înghiți, pentru stimularea imunității.

Bătături și calusuri

Cataplasmele cu felii de lămâie aplicate peste noaptea sunt un remediu bun pentru bătături și calusuri. Se pune o felie de lămâie de aproximativ 5 mm grosime pe locul afectat, se acoperă cu un bandaj, și se fixează.. Tamponarea zonei afectate cu ulei esențial de lămâie poate ajuta de asemenea la accelerarea procesului de vindecare. Pentru bătături se recomandă uleiul de lămâie nediluat, aplicat pe piele cu o bucată de vată.

Eczeme și infecții ale pielii

Infecțiile pielii de tipul eczemelor pot fi tratate cu o cataplasmă cu lămâie. Adaugă 8 picături de ulei esențial de lămâie și o lingură de miere lichidă la o cană (250 ml) de apă călduță. Înmoaie o bucată de cârpă în soluție, stoarce excesul de lichid și așează cârpa cu grijă pe zona afectată. Se lasă să acționeze 15 minute, iar aplicațiile se fac de 2-3 ori pe zi. Nu numai că va ajuta la reducerea simptomelor infecției, ci va reduce inclusiv senzația de mâncărime și implicit nevoia de a te scărpina.

Oboseală accentuată, lipsă de concentrare

Călătorii pe distanțe lungi găsesc în lămâie un elixir pentru energie. Când se instalează oboseala, sucul de lămâie extras direct din fruct cu un pai poate fi medicamentul ideal pentru creșterea nivelului de energie și reîmprospătare.
Exploratorii vremurilor antice foloseau sucul de lămâie și pentru infecțiile din zonele tropicale. O cantitate mică de suc de lămâie poate potoli setea mai eficient decât o cantitate mare de apă. Se poate însă adăuga suc de lămâie în apa de băut obișnuită pentru a preveni infecțiile și alergiile.

Uleiul de lămâie este de asemenea în măsură să stimuleze activitatea creierului, astfel încât să alunge oboseala psihică și să crească nivelul de concentrare. Adaugă 4 picături de ulei de lămâie într-o lampă de aromaterapie umplută cu apă. Sau bea un pahar cu suc de lămâie și apă la fiecare câteva ore pentru revigorare maximă.

Halitoza

Lămâi poate ajuta la împrospătarea respirației după consumarea unor condimente, alimente, alcool sau tutun. Halitoza sau respirația neplăcută este adesea cauzată de salivație insuficientă. Pentru a păstra o respirație proaspătă, se recomandă clătirea gurii de mai multe ori pe zi cu suc de lămâie amestecat cu un pahar de apă. Sau se poate mesteca o felie de lămâie după fiecare masă.

Hipertensiune arterială și colesterol mare

Usturoiul și ceapa s-au dovedit a fi eficace în lupta împotriva hipertensiunii arteriale, și aceste ingrediente fac o echipă și mai bună cu puterea vindecătoare a lămâiei. Adaugă 3 căței de usturoi zdrobiți și o ceapă tocată la un 1 litru de lapte degresat sau lapte de soia. Adu amestecul la punctul de fierbere, apoi lasă preparatul să stea în repaus 5 minute. Strecoară preparatul printr-o sită rece și adaugă sucul proaspăt stors de la 3 lămâi. Bea preparatul pe tot parcursul zilei pentru reducerea sau prevenirea hipertensiunii arteriale. Lămâia este eficientă inclusiv în scăderea colesterolului, datorită pectinei conținute.

Lămâia reduce durerea

Deși are un gust acru din cauza acidului, sucul de lămâie are o putere alcalinizantă extraordinară atunci când ajunge în corp, și de aceea poate fi folosit ca un agent de reducere a excesului de aciditate – un factor cauzator de reumatism în multe cazuri. Bea sucul de la o lămâie amestecat cu apă caldă, de 3 ori pe zi. Pentru reducerea durerilor intense, bea sucul de la 2 lămâi, de 3 ori pe zi.

Și uleiul de lămâie are calități de reducere a inflamațiilor și durerilor. Se masează zona dureroasă cu câteva picături de ulei de lămâie combinate cu o linguriță de ulei de jojoba.

Varice

Uleiul de lămâie are proprietăți de întărire a vaselor de sânge prin care ajută la combaterea varicelor și telangiectaziilor. Se recomandă masajul zonei afectate cu 2-3 picături de ulei de lămâie și un pic de ulei de jojoba, de migdale sau de avocado.

Pentru vene varicoase, amestecă 6 picături de ulei de lămâie lacu 50 ml de ulei de germeni de grâu și 2 picături de ulei de ienupăr. Folosește această mixtură pentru masarea blândă a picioarelor, de jos în sus.

Se pot face și băi pentru reîntinerirea vaselor de sânge cu câte 8 picături de ulei de lămâie la o cadă de apă caldă. Adaugă și o lingură de miere și 4 picături de ulei de chiparos. Baia durează 15 minute.

___________________________________________________________________________________________

Lămâia – Contraindicații și precauții

Persoanele care suferă adesea de arsuri la stomac, boli de rinichi, de vezică biliară sau de alergii cauzate de citrice trebuie să consulte medicul înainte de utilizarea unui tratament cu lămâie.

Pentru a proteja smalțul dinților, așteaptă cel puțin 30 de minute înainte de perierea dinților, după ce ai consumat un preparat cu lămâie. Sucul de lămâie nu este indicat copiilor sub vârsta de 10 ani. Lămâia poate trata numeroase simptome, însă în cazul bolilor grave, trebuie consultat înainte de toate medicul personal.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.