Dietă Ficat Gras – Regim Alimentar, Factori de Risc
Boala ficatului gras, numită steatoză în termeni medicali, reprezintă o acumulare excesivă de grăsime în celulele hepatice. În unele cazuri, această afecțiune se poate agrava până la ciroză. Factorii de risc pentru ficat gras sunt: excesul de greutate și obezitatea, o dietă bogată în alimente procesate, lipsite de vitamine și minerale, diabetul și nivelul trigliceridelor și colesterolului.
Leziunile cauzate de această boală și efectele ei pot fi oprite sau inversate prin simpla schimbare a dietei și a stilului de viață.
Cuprins
Dietă pentru ficat gras
Micul dejun:
• 1 felie de pâine integrală
• 2 lingurițe de unt de arahide
• ½ ceașcă de afine/măsline
Gustare între mese:
• 1 cană de brânză de vaci (slabă) cu miere
• ½ ceașcă de pere (felii)
• 8 migdale prăjite
• ½ cană de fructe uscate: stafide, caise, prune, migdale
• 1 cartof mare alb
Prânz:
• 100 g de somon la grătar
• 1 linguriță de ulei de măsline
• ½ cană de fasole verde
• ½ ceașcă de orez brun
• 1 măr mic sau struguri
• 1 ceașcă de spanac fiert
Gustare între mese:
• 5 biscuiți integrali sau cu cereale
• 50 grame de brânză cu grăsime de 2%
• ½ ceașcă de țelină rasă
• 1 portocală mare
• 1 ceașcă de broccoli sau conopidă
Cină:
• 100 g de pui la grătar
• 1 linguriță de ulei de măsline
• ½ ceașcă de morcovi fierți
• Două uncii de pui la grătar
• 3 cești de floricele de porumb
• 30 de grame de nuci caju
• 1 cană de iaurt fără grăsimi
• 1 ceașcă de broccoli
• 1 banană mare
Vezi si: Boala ficatului GRAS – simptome, factori de risc, alimentație
Recomandări de bază pentru ficat gras
___________________________________________________________________________________________
> Pierderea în greutate
La persoanele supraponderale sau obeze, pierderea în greutate poate ajuta la reducerea cantității de grăsime de la nivelul ficatului. Pentru a atinge o greutate corporală sănătoasă, încearcă să reduci consumul de calorii de la 1.000 la 500 pe zi. Această restricție poate aduce o pierdere în greutate de aproximativ un kilogram pe săptămână.
> Menținerea carbohidraților sub control
Alege carbohidrați bogați în fibre, cu un indice glicemic scăzut, pentru a menține glicemia și greutate sub control. Alege porții mici de carbohidrați și evită adaosul de zahăr și sare, pâinea albă, orezul alb, băuturile răcoritoare și dulciurile din comerț. Reducerea consumului de carbohidrați poate ajuta la reducerea aportului general de calorii și la eliminarea excesului de kilograme.
> Creșterea aportului de fibre
Alimentele bogate în fibre ajută la controlul zahărului din sânge și a colesterolului. Consumă mai multe fructe proaspete, cereale integrale, orez brun, fulgi de ovăz, leguminoase, nuci și semințe, alimente bogate în grăsimi sănătoase.
> Înlocuirea grăsimilor nocive cu grăsimi sănătoase
Grăsimile nesaturate sunt cele sănătoase pentru colesterol și ficat. Alege untură de pește, uleiuri vegetale (de măsline sau de canola), nuci și semințe, avocado și măsline. Evită cât de mult grăsimile solide care cresc colesterolul: untul, carne grasă, creme, brânză grasă, înghețată, grăsimi animale.
> Evitarea alimentelor procesate
Lista neagră a alimentelor procesate include: alimente încălzite la cuptorul cu microunde, alimentele la cutie, alimentele din făină albă, bomboanele, sifonul, zahărul și orezul alb.
interesant
Consum cate ceva din toate.
Multumesc
Si eu am asa ceva,si nu stiu de ce, sunt la zi cu regimul ,dar….
cumpara omega 3 din farmacie sunt fb.
sa-mi spuna cineva unde se gaseste sare amara va rog?
Sare amarä ….la Farmacie
Doua „uncii ” de pui la gratar?
Ce-i cu diabet zaharat poate să uite…!😞