Iodul – proprietăți, deficit și utilizări

Iodul (I) este un element chimic, de care corpul nostru are nevoie în special pentru producția de hormoni a glandei tiroide.

Dacă tiroida nu are suficient iod pentru a funcționa la nivel optim, apare o hiperactivitate, care poate duce la tiroidă mărită, sau gușă.

Iodul – proprietăți, deficit și tratamente

Iodul – proprietăți, deficit și tratamente: Science Activism

Iod – Proprietăți și indicații terapeutice

Iodul este un antioxidant la fel de puternic ca și vitamina C în ceea ce privește capacitatea de apărare a corpului de infecții și boli.

Un nivel normal de iod în corp ajută la dezvoltarea sănătoasă a pielii, dinților, unghiilor și oaselor.

Iodul este folosit pentru a reducerea hormonilor tiroidieni și prevenirea deficitului de iod.

Este utilizat și extern, pentru tratarea bolilor de piele cauzate de ciuperci, boli ale sânului (fibrochistică)

Iodul se aplică pe piele pentru a ucide microbii, preveni durerea în interiorul gurii (mucozită) cauzată de chimioterapie, sau pentru a trata ulcerele diabetice.

Este util în tratarea acneei și căderii părului. Ajută la curățarea rănilor și la purificarea apei.

Tratamente cu iod

Tuse, dureri de gât. Folosit un tonic, iodul administrat sub formă de gargară este util pentru tratarea tusei. Acționează ca un expectorant natural pentru mucoase în cazul bolilor respiratorii sau a răcelilor.

Pentru gargară, se prepară o soluție din 1-2 picături de iod, o linguriță de sare și o cană de apă. Se fac clătiri ale gâtului de 6-8 ori pe zi.

În caz de guturai, se fac inhalații cu iod. Se inhalează pur și simplu mirosul de iod timp de 30 de secunde, cu fiecare nară în parte. Se pot trasa extern și câteva linii cu iod pe nări folosind un bețișor de vată.

Pentru dureri lombare, miozite sau pleurită, se trasează linii orizontale și verticale pe locurile afectate cu un bețișor de vată înmuiat în iod.

În caz de dureri de coloană, se amestecă o lingură de iod cu o lingură de zeamă de lămâie și se unge coloana vertebrală cu această soluție, înainte de culcare. Liniile trebuie să fie late de 3-5 cm.

Micoza unghiei și bătăturile se pot unge unge cu iod pentru vindecare.

Deficitul de iod

Lipsa de iod poate aduce consecințe grave în corp. Deficitul de iod și un nivel scăzut de hormoni tiroidieni pot provoca oprirea ovulației la femei și infertilitatea.

Cel mai adesea apar bolile autoimune ale glandei tiroide, și creșterea riscului de cancer tiroidian, cancer de sân, endometrial, ovarian sau de prostată.

Cea mai populară boală cauzată de lipsa de iod este gușa, care implică inclusiv o dereglare și o încetinire a metabolismului.

De aici pot să apară acumulări excesive de kilograme în plus, probleme digestive sau tulburări de ritm cardiac.

Deficit de iod în timpul sarcinii este grav atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Mama poate dezvolta hipertensiune arterială, iar copilul retard mintal. Iodul joacă un rol important în dezvoltarea sistemului nervos central. În cazuri extreme, deficitul de iod poate duce la cretinism.

Contraindicații

Tratamentele cu iod nu sunt indicate persoanelor care urmează un tratament cu medicamente antitiroidiene, litiu sau warfarină, deoarece pot să apară interacțiuni.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. nu am vz nicio indicatie lagata de dozaj aici.NU folositi tinctuta pt uz intern ci doar lugol sau iodoral. mai multe info gasiti daca accesati dr Brownstein cel mai cunoscut in domeniu de asemenea dr Glidden si dr Sircus.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.