Coacăzele negre – proprietăţi, leacuri şi tratamente

Folclorul european spune despre coacăzele negre că sunt adevărate miracole de sănătate, utilizate de secole pentru tratarea oboselii generale, artritei, pietrelor la rinichi, gutei, inflamațiilor bucale, afecţiunilor stomacului și intestinului sau bolilor pulmonare.

Coacăzele negre - proprietăţi, leacuri şi tratamente

Coacăzele negre – proprietăţi, leacuri şi tratamente

 

Coacăze negre – proprietăţi

Coacăzele negre au concentrații mari de substanţe bioactive şi antociani – antioxidanţi care dau acestor fructe proprietățile lor minunate. Acest fructe deţin recordul la capitolul Vitamina C.

Conţin de asemenea Vitaminele B1, B2, B3 şi B6, provitamina A, magneziu, potasiu, calciu, sodium şi substanţe proteice – un cocktail cu efecte probiotice şi anti-cancerigene.

Beneficii senzaţionale

Cercetări științifice recente au demonstrat efectele pozitive ale acestor fructe negre asupra sănătății oculare, cardiovasculare şi renale.

Coacăzele negreu sunt recomandate şi în cazul tulburărilor de circulație sangvină, diabet, virus gripal sau cancer.

• Revigorează, tonifică organismul şi combat astenia, oboseala şi anemia
• Întăresc imunitatea
• Îmbunătăţesc vederea
• Reduc inflamaţiile şi alergiile
• Grăbesc vindecarea şi cicatrizarea rănilor de la nivel gastic
• Reglează tranzitul intestinal
• Scad tensiunea, colesterolul şi febra
• Stimulează funcţia ficatului, splinei, pancreasului şi rinichilor
• Detoxifică organismul, elimină acidul uric
• Întârzie apariţia ridurilor

În ce boli sunt utile coacăzele negre?

– Rinite alergice, bronşite, astm, alergii acute, inflamaţii respiratorii
– Indigestie, constipaţie, diaree, dizinterie
– Hepatite, ciroză, congestie hepatică
– Dischinezie biliară
– Cure de slăbire şi detoxifiere
– Diabet
– Dermatoze

Preparate şi leacuri din coacăze negre

Coacăzele negre se pot consuma ca atare, sau sub formă de suc, sirop, ceai sau vin.

> Suc de coacăze negre. Este un elixir care se poate administra în caz de oboseală cronică, anemie, hepatită, bronşită, gută sau dureri reumatice.

Sucul de coacăze negre se aplică şi extern, sub formă de comprese, pentru reducerea inflamaţiilor. Este util şi pentru gargară, în caz de afecţiuni ale gâtului.

> Siropul de coacăze negre. Înmoaie tusea, vindecă răguşeală, durerile în gât sau amigdalitele, cresşte capacitatea intelectuală şi combate somnolenţa, oboseala sau ameţeala. Se iau 2-8 linguriţe pe zi, fără apă.

> Muguri de coacăz negru. Se găsesc la magazinele naturiste sub formă de macerat, cu efecte de întărirea a sistemului imunitar, de reglare a glandelor suprarenale, de tonifiere a oaselor şi articulaţiilor.

Extractele gemoterapice de muguri de coacăz negru sunt recomandate în: chist ovarian, fibrom uterin sau adenomă de prostată.

Se administrează câte 50 de picături, de 2 ori pe zi.

> Pulbere de coacăze negre. Se macină prin râşniţa de cafea fructele uscate, şi se iau câte 2 linguriţe zilnic, timp de 5-6 săptămâni. Creşte imunitatea şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Pentru tulburări de circulaţie periferică, se iau câte 2 linguriţe de pulbere de coacăze negre pe zi, timp de 5-6 săptămâni.

> Frunze de coacăz negru. Au efecte minunate asupra durerilor reumatice, de gută sau de artrită. Scad tensiunea şi ajută la eliminarea acidului uric. Se consumă sub formă de infuzie, câte un litru pe zi.

> Ulei de sâmburi de coacaz negru. Este un leac bun pentru memoria şi sănătatea psihică.

Reţetă Sirop de coacăz negre şi miere

Se şează într-un borcan straturi alternative de fructe de căacăz şi miere. Se lasă la macerat 60 de zile, timp în care se agită zilnic. Este un leac miraculos pentru întărirea sistemului imunitar, nervos, respirator şi digestiv în sezonul rece.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]