CATAPLASMELE cu CEAPĂ reduc DURERILE, INFLAMAȚIILE, INFECȚIILE și simptomele de RĂCEALĂ

Ceapa se numără printre alimentele înzestrate de Dumnezeu cu proprietăți terapeutice remarcabile. Nutriționiștii recomandă de altfel un consum zilnic de ceapă și usturoi crud pentru prevenirea bolilor.

Ambele au efecte medicinale asemănătoare. Deși usturoiul conține o cantitate mai mare de alicină (cu efecte antibiotice), ceapa este mai bogată în quercetină (un flavonol cu efecte antioxidante și antiinflamatoare).

Quercetina protejează organismul împotriva daunelor celulare, reduce riscul de boli degenerative, precum cele cardiovasculare, canceroase sau oculare (cataractă). Alți compuși din ceapă ajută la scăderea colesterolului și a hipertensiunii arteriale.

Puțini dintre noi însă că ceapa și usturoiul pot fi folosite și extern, pentru tratarea unor afecțiuni comune. De pildă, din usturoi și ulei de măsline putem obține un calmant natural pentru durerile de ureche, iar din ceapă și miere o compresă eficientă împotriva simptomelor de răceală și gripă.

Cataplasmele cu ceapă sunt un remediu de modă veche cu numeroase aplicații curente. Merită incluse în arsenalul de remedii naturiste a fiecărei case, mai ales a familiilor cu copii.

Datorită efectelor sale calmante, ceapa aplicată extern poate ajuta la:

– reducerea inflamațiilor și a durerilor (cauzate de regulă de o inflamație)
– tratarea congestiei pectorale
– ușurarea simptomelor de răceală
– tratarea infecțiilor vezicii urinare

Deși nu are un miros tocmai plăcut, acest remediu este foarte eficient. Încălzește corpul, liniștește și atenuează durerea.

Metodă

Cataplasmele sunt foarte ușor de pregătit, și chiar merită testate cu prima ocazie. Este de preferat să folosiți ceapă roșie, întrucât este mai bogată în antioxidanți decât cea albă.

Luați o ceapă întreagă. Curățați-o de coji și tăiați-o în jumătate, sau felii groase. Așezați-le într-o tigaie antiaderentă cu partea tăiată în jos. Încălziți-le ușor, până când ating o temperatură confortabilă la atingere.

Întrucât se înfierbântă rapid, aveți grijă să nu le ardeți. Testați nivelul temperaturii aplicând o bucată de ceapă pe partea interioară a încheieturii mâinii. Dacă este prea fierbinte, lăsați bucățile de ceapă să se mai răcorească.

Așezați-le cu fața în jos pe o bucată de tifon sau o cârpă curată. Pentru copii, puteți folosi un scutec textil, din material moale.

Împăturiți tifonul sau materialul și aplicați cataplasma caldă pe zona dureroasă a corpului sau pe porțiunea afectată de o inflamație. Bucățile de ceapă trebuie să fie cu partea tăiată și caldă pe piele.

Pentru a menține cataplasma caldă mai mult timp, se poate pune deasupra ei o sticlă/compresă cu apă fierbinte.

De regulă, compresele cu ceapă se aplică pe zona pieptului, însă pot fi amplasate și pe alte zone ale corpului care necesită tratament, precum zona urechilor, zona gâtului, zona spatelui sau zona vezicii urinare (în cazul unei infecții). Pot fi aplicate și pe tălpi, în cazul răcelilor. Compușii din ceapă se absorb rapid prin piele.

__________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Gwen’s Nest, The Onion Poultice: http://gwens-nest.com/the-onion-poultice/: http://gwens-nest.com/the-onion-poultice/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]