Un MĂR pe zi ține CANCERUL departe (și multe alte BOLI)

Lucrurile simple din viața noastră, pe care adesea le trecem cu vederea, se dovedesc a fi de multe ori cele mai valoroase. Un aliment cu o forță terapeutică uriașă, subestimat de mulți dintre noi, este mărul.

Studiile științifice au arătat că acesta are capacitatea de a proteja organismul de radiațiile nucleare, de a ucide o gamă diversă de cancere și de a susține sănătatea arterelor și a sistemului cardiovascular.

Nu este de mirare de ce mărul este considerat un fel de „doctor personal”. Există numeroase studii care au arătat proprietățile antioxidante uimitoare ale acestui fruct.

Merele au un conținut foarte bogat în flavonoide și sunt clasificate pe locul doi în topul fructelor cu cea mai mare activitate antioxidantă. Coaja este însă mult mai bogată în antioxidanți decât miezul.

Cele mai impresionante studii sunt cele realizate pe efectele lor anticancerigene ale merelor. Un studiu din 1996 și două studii din 2009 au asociat consumul de mere cu o reducere semnificativă a riscului de cancer colorectal.

Un studiu recent, din 2014, a arătat că flavonoidele din mere au o activitate anti-proliferativă și antioxidantă mai puternică decât un medicament chimioterapic numit Sorafenib, folosit în cancerul de ficat

Un alt studiu, din 2009, a arătat că un produs natural regăsit în mere și pere, numit floretin, are efecte antitumorale. Cercetătorii au demonstrat că acesta induce apoptoza (moartea programată a celulelor) în celulele cancerului de ficat la oameni.

Consumul a 1-3-6 mere pe zi a fost asociat și cu prevenirea cancerului de sân la șobolani. Totodată, merele proaspete s-au dovedit eficiente și în suprimarea cancerului mamar.

Extractul de carotenoide din merele golden au capacitatea de a inhiba activitatea bacteriilor Helicobacter pylori și proliferarea celulelor de cancer rezistente la tratament. Potrivit unui studiu din 2004, merele conțin procianidini – compuși antioxidanți care induc moartea programată a celulelor cancerului gastric la oameni.

______________________________________________________________________________________________________

Pe lângă faptul că ne oferă o protecție importantă împotriva bolilor canceroase, consumul de mere poate preveni întărirea arterelor și formarea de plăci ce pot duce la dezvoltarea de boli cardiovasculare (ateroscleroză) cu potențial fatal.

Cercetătorii brazilieni au demonstrat că 3 mere sau pere pe zi pot contribui la scăderea în greutate. Studiul a fost realizat pe femei supraponderale și cu un nivel crescut de colesterol. Consumul de fructe a redus nivelul de glucoză din sânge și a modificat valorile trigliceridelor serice și a colesterolului total.

Un studiu realizat la Universitatea din Massachusetts a arătat că sucul concentrat de mere previne daunele oxidative și scăderea performanței cognitive la șorecii cu tendință de îmbătrânire.

Stresul oxidativ este un factor important în apariția declinului cognitiv asociat cu vârsta. Consumul de alimente bogate în antioxidanți, precum merele, poate oferi mai multă protecție în acest sens.

Un studiu de laborator a arătat că merele conțin un compus antioxidant (procianidin) numit B-2 cu un rol important în creșterea părului.

Pectina din mere, fructele citrice și sfeclă inhibă infecțiile cu stafilococi de tip A și B.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Food Revolution, An Apple A Day Keeps the Doctor Away (Apple Health Benefits: Fighting Cancer, Brain Health, and More): https://foodrevolution.org/blog/apple-health-benefits/?utm_source=browser&utm_medium=push_notification&utm_campaign=letreach_web_push_apple

2. Kamimura A., Takahashi T., Procyanidin B-2, extracted from apples, promotes hair growth: a laboratory study, Br J Dermatol. 2002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11841365

3. Influence of various pectins on production of staphylococcal enterotoxins types A and B, Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18277535

4. Conceição de Oliveira M., Sichieri R., Sanchez Moura A., Weight loss associated with a daily intake of three apples or three pears among overweight women, Nutrition. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12620529

5. Hibasami H., Shohji T., Shibuya I., Higo K, Kanda T., Induction of apoptosis by three types of procyanidin isolated from apple (Rosaceae Malus pumila) in human stomach cancer KATO III cells, Int J Mol Med. 2004: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15138614

6. Molnár P., Kawase M., Satoh K., Sohara Y., Tanaka T., Tani S., Sakagami H., Nakashima H., Motohashi N., Gyémánt N., Molnár J., Biological activity of carotenoids in red paprika, Valencia orange and Golden delicious apple, Phytother Res. 2005: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16177974

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Este f. adevarat despre valuarea merelor Eu sint apses cu merele de copila imi placeau in ficare zi maninc 1-2 mere pe zi, am 70 ani si nu am nicio boala si nu arat asa batrina. Ok

  2. DA , MS FRUMOS FOARTE ADEVARAT !DACA MI-ATI SPUNE CEVA DE UN PLAMAN FIBROMATOS BILATERAL AU FACUT SI TBC CU TUMOARE ..ETC ! ESTE CE NU VA PUTETI INCHIPUI DE GRU SI GRAV , NU STIU CE SA MAI FAC !!!!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.