MENTA dilată vasele de SÂNGE îngustate, desfundă căile RESPIRATORII și calmează tulburările STOMACULUI, BILEI și COLONULUI

Menta este o plantă aromatică înzestrată cu proprietăți curative deosebite, având o istorie foarte lungă în medicina populară tradițională.

Poate fi folosită sub formă de ceai sau ulei, sau poate fi adăugată în diverse rețete, pentru o aromă răcoritoare și revitalizantă. Vă propunem câteva moduri de preparare și utilizare recomandate de unii autori.

Mentă

Ulei de mentă

Acest remediu are o eficiență dovedită în ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor.

Se amestecă 3-4 picături de ulei esențial de mentă cu 1 linguriță de ulei de măsline și se aplică soluția pe regiunea frunții, masând ușor și tâmplele.

Tot pentru uz extern este util și în desfundarea căilor respiratorii și reducerea inflamațiilor sinusurilor.

Uleiul de mentă poate fi folosit și în tratamentul hepatitei cronice. Dr. Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași recomandă o doză de 10-20 de picături, de 2-3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese.

Mare atenție când cumpărați uleiuri esențiale! Nu le administrați pe cale orală decât dacă scrie pe etichetă „pentru uz intern”. Cele mai multe uleiuri esențiale sunt pentru uz extern.

_____________________________________________________________________________________________________

Ceai de mentă

Ceaiul poate fi administrat într-o mulțime de probleme care afectează tractul gastro-intestinal, bila și colonul:

greață
– dureri de stomac, indigestie, gastrită, colită
– dischinezie biliară (bilă leneșă)
– sindromul colonului iritabil

Se pune 1 lingură de frunze uscate la infuzat într-o cană cu apă clocotită, și se lasă 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi, cu înghițituri mici.

Profesorul Constantin Milică recomandă un alt mod de a prepara infuzia de mentă. Se amestecă 2 linguri de frunze uscate și strivite cu 25 ml de apă rece. Se umezesc bine cu dosul unei linguri, apoi se adaugă 500 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se adaugă miere și se consumă toată cantitatea într-o zi.

Această infuzie dezinfectează și desfundă căile respiratorii, fiind utilă îndeosebi persoanelor afectate de astm bronșic sau bronșită infecțioasă.

Trebuie să știm de asemenea că ceaiul de mentă este un bun tonic nervos și un detoxifiant foarte eficient pentru organism. Acționează prin creșterea diurezei și stimularea transpirației.

Administrat înainte de masă, ceaiul de mentă previne arsurile stomacale și palpitațiile. Consumat după o masă abundentă, ajută digestia, prevenind colicile și durerile cauzate de un colon iritabil.

Ceaiul rece, 2-3 căni pe zi, între mese, ajută la calmarea crampelor abdominale, eliminarea gazelor și reducerea stărilor de greață și vomă la copii, adulți și femeile însărcinate.

Servit seara, ceaiul de mentă exercită efecte sedative, prevenind insomnia.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Prof. Elena Păușescu, Prof. Consuela Păușescu, Prof. Adriana Nicolae Păușescu, Menta, Dureri și Boli de Cap, Boli ale Organismului, Tratamente și Rețete Naturiste, Editura Nova Didact, Râmnicu-Vâlcea, 2013, p. 16

2. Prof. Dr. Constantin Milică, Tratamentul Naturist Al Hepatitei, Farmacia Verde: https://farmaciaverde.wordpress.com/2008/03/20/tratamentul-naturist-al-hepatitei/

3. Prof. Dr. Constantin Milică, Infuzia de menta, cel mai bun detoxifiant al organismului, Farmacia Verde: http://www.farmacia-verde.ro/2013/08/22/infuzia-de-menta-cel-mai-bun-detoxifiant-al-organismului/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.