Ceaiul de URZICĂ înlătură orice OBOSEALĂ

Urzica este unul din cele mai hrănitoare plante și o doctorie de mare preț. Este una din plantele vindecătoare din „Farmacia Domnului” pe care terapeuta austriacă Maria Treben le recomanda cunoscuților și pacienților ei.

Autoarea credea cu tărie că aceste buruieni au puterea de a revitaliza organismele slăbite, anemiate și bolnave, și de a reda forța fizică pierdută – fie din cauza unei boli, fie din cauza frigului și a dietei sărace în vitamine din timpul iernii.

Ceai Urzici

Ea însăși mărturisește că urzicile sunt un aliment consumat cu frecvență în familia ei. A cunoscut din proprie experiență puterea revigorantă a acestei plante, și a simțit transformarea în bine după o cură cu urzici.

Perioada în care putem culege urzici începe primăvara, și se încheie toamna, când apar din nou vlăstari tineri.

___________________________________________________________________________________________________

Conținutul nutrițional al urzicilor

Botanista Rosemary Gladstar spune că urzica este una din cele mai bune surse vegetale de fier ușor digerabil de către organism. Conține de asemenea:

– vitamine: B1, B3, B5, colină, C, K
beta-caroten
– minerale: calciu, fier, magneziu, sulf, potasiu, siliciu
– acizi: cafeic, linoleic, oleic, ferulic, galic, acetic, formic
mucilagii
lecitină
clorofilă
serotonină
taninuri
– substanțe proteice

Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale, urzicile înlătură stările de oboseală, slăbiciune și anemie. Este utilă în convalescență și avitaminoze.

O putem consuma ca atare, în salate de verdețuri sau legume, sub formă de infuzie, sirop sau suc, sau o putem adăuga în diverse mâncăruri: tocănițe scăzute, pilaf, chiftele. 

___________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Urzicile pot cauza pierderea sarcinii, din cauza efectului asupra ciclului menstrual, de aceea sunt contraindicate femeilor gravide.

Persoanele cu diabet trebuie să-și monotorizeze nivelul zahărului din sânge în timpul unei curei cu urzici, deoarece acestea favorizează scăderea glicemiei.

Datorită efectelor diuretice, nu trebuie consumată de persoanele cu
afecțiuni renale sau vezicale.

Urzicile pot interacționa cu medicamentele anticoagulante și antiplachetare (precum aspirină, warfarină), medicamente care subțiază sângele sau scad tensiunea arterială (anti-hipertensive), inhibitori de ACE, medicamente pentru diabet, litiu, antiinflamatoare nesteroidiene.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Maria Treben, Urzica, Sănătate din Farmacia Domnului, pp. 66

2. Botanical Online, Herbal Properties of Nettle: http://www.botanical-online.com/medicinalsurticadioicaangles.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.