SUNĂTOAREA blochează receptorii din creier care provoacă stări de DEPRESIE și ANXIETATE

Cercetătorii au descoperit că cea mai eficientă plantă împotriva depresiei și a simptomelor asociate este sunătoarea, cunoscută în popor și sub numele de pojarniță.

Medicul Paracelsus recomanda sunătoarea în secolul al XVI-lea persoanelor care sufereau de tristețe, frică și vise urâte.

Sunătoare (Hypericum perforatum)

Această plantă, care bucură privirea prin frumusețea și luminozitatea florilor ei, ajută la reglarea echilibrului hormonilor și a sistemului nervos.

Cercetătorii au descoperit că sunătoarea conține compuși activi care luptă în mod natural împotriva depresiei. Fitoterapeuții menționează doi din cei mai importanți și studiați: hiperforina și hipericina.

Primul compus blochează receptorii din creier asociați cu apariția stărilor depresive, în timp ce al doilea ameliorează considerabil stările de anxietate, depresie și sentimentele de inutilitate.

Botanistul american James Duke citează rezultatele unor studii care au arătat că sunătoarea este chiar mai eficientă decât unele medicamente antidepresive, și nu are efecte secundare grave.

Sunătoarea îmbunătățește calitatea somnului la persoanele care suferă de depresie, înlătură stările de tristețe, deznădejde, oboseală și dureri de cap.

Grupul de experți științifici din cadrul Comisiei E. a Germaniei a aprobat utilizarea acestei plante în tratamentul depresiei.

______________________________________________________________________________________________________

Mod de administrare

Dr. Varro Tyler de la Universitatea Purdue recomandă o cură de 6 săptămâni cu ceai de sunătoare. 1-2 căni pe zi vor ameliora starea de sănătate a persoanelor depresive. Ceaiul se prepară din 1-2 lingurițe de plantă uscată la 1 cană de apă clocotită.

Și fitoterapeutul ieșean Constantin Milică spune că se pot bea 2-3 căni de ceai de sunătoare pe zi, înainte de mesele principale ale zile, din care una seara, înainte de culcare. La fel de eficiente sunt tinctura și uleiul de sunătoare.

______________________________________________________________________________________________________

Dr. Constantin Milică susține că depresia poate apărea din cauza unei boli cronice de care persoana este conștientă. Din acest motiv, este deosebit de importantă vindeca organului afectat de boală: ficat, plămâni, col uterin, colon.

Contraindicații și precauții

Sunătoarea nu este recomandată femeilor însărcinate. După consumul acestei plante este contraindicată expunerea prelungită la soare.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Constantin Milică, Depresiile Psihice. Tratamentele Fitoterapeutice, Medicină Naturistă, Vol. 1, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 339-363

2. James A. Duke, DEPRESIA, Farmacia Verde, Editura All, București, 2009, p. 156-158

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Am inteles ca nu avem voie sa bem ceai de sunatoare cand luam deja antidepresive…..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.