Cel care face o cură cu URZICI va fi în formă tot anul, plin de energie și optimism – dr. Virginia Ciocan

Cercetătorii ne dau motive serioase să considerăm urzicile un aliment-minune. Aceste buruieni vitaminzează, remineralizează și fortifică întregul organism, fiind considerate un leac util pentru cei care la început de primăvară se simt anemici, obosiți și lipsiți de vlagă.

Urzicile au efecte energizante, imunitare, depurative și diuretice. Datorită faptului că ajută la formarea celulelor imunitare (leucocite, eritrocite și trombocite), urzicile protejează organismul de numeroase boli. Au totodată proprietăți antimicrobiene și bactericide.

Cura cu Urzici

Cura cu urzici

Biologul Virginia Ciocan recomandă tuturor o cură de 1 lună de zile cu urzici proaspete. Face minuni pentru sănătate, datorită efectelor purificatoare asupra sângelui. Cei care urmează această cură vor resimți din plin beneficiile urzicilor, pe tot parcursul anului.

Consumul de urzici are numeroase beneficii:

curăță sângele intoxicat în urma alimentației greoaie de iarnă
– subțiază secrețiile bronșice, favorizează expectorația, fiind utile în tuse, astm și bronșite;
– ajută la formarea de anticorpi
– stimulează secrețiile gastro-intestinale, pancreatice și biliare
– reduce inflamațiile digestive
elimină deșeurile metabolice prin urină
– stimulează eliminarea acidului uric și a sărurilor, fiind benefic în gută și reumatism
– dizolvă nisipul la rinichi
– stopează hemoragiile
– reduc nivelul zahărului din sânge, fiind recomandat în diabetul zaharat
– subțiază sângele
– susține regenerarea țesuturilor
– ajută la eliminarea apei din țesuturi, fiind indicat în obezitate, ascită, varice și alte afecțiuni circulatorii
– înlătură anemia și astenia de primăvară
– remediază carența de vitamine și minerale
– este recomandat femeilor cu hemoragii uterine după naștere, menstruații abundente sau neregulate
– este indicat în prevenirea cancerului și tratarea tumorilor

__________________________________________________________________________________________________

Urzicile se pot consuma sub formă de salată, suc sau ceai. Este cel mai bine să le mâncăm crude, cât sunt tinere. O salată simplă putem prepara din două mâini de tulpini fragede (cu frunze), puțină sare și suc de lămâie sau oțet de mere.

Urzicile se pun pe masă, se aleg de impurități și apoi se spală bine, de mai multe ori. Se toacă fin pe un fund de lemn. Se presară sare și se freacă bine cu mâinile (acoperite cu mănuși de cauciuc).

Salata sau sucul de urzici se consumă dimineața. Pentru a beneficia de efectele revitalizante ale acestei plante, o cură trebuie să dureze cel puțin 1 săptămână.

__________________________________________________________________________________________________

Contraindicații și precauții

– sarcină și lactație
– tratament pentru diabet
– hipertensiune arterială
– nefrită, inflamații renale, insuficiență renală

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Urzică – Urtica dioica, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Virginia Ciocan, Ed. Universitară, 2012, p. 86-90

2. Botanical Online, Nettle Contraindications (Urtica dioica): http://www.botanical-online.com/nettle_contraindications.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.