Cercetătorii ne spun care sunt cele mai bune ALIMENTE pentru conservarea sănătății CREIERULUI

Oamenii de știință de la Spitalul de Cercetare și Educație Baycrest – Canadian Centre for Aging an Brain Health Innovation din Ontario, au realizat în premieră un ghid canadian al celor mai bune alimente pentru sănătatea creierului.

Scopul acestui ghid este să-i ajute pe adulți să-și conserve abilitățile de gândire și memorare pe măsură ce înaintează în vârstă.

Alimente Benefice Creierului

Pe site-ul lor există și o rubrică numită Smart Aging (Îmbătrânire Inteligentă) în care sunt publicate articole cu această tematică.

Literatura științifică ne oferă tot mai multe dovezi cu privire la faptul că o alimentație sănătoasă are un rol important în păstrarea funcției cognitive, spune dr. Carol Greenwood, unul din autorii ghidului, cercetător senior la Baycrest’s Rotman Research Institute și profesor la Universitatea din Toronto – Departamentul de Științe Nutriționale.

Datorită faptului că utilizează o cantitate mare de energie pentru a funcționa în mod continuu la un nivel înalt, creierul nostru are nevoie permanent de anumiți nutrienți-cheie, susține James Komorowksi, specialist în sănătatea creierului.

Cu toate acestea, nu există informații concrete cu privire la ce anume trebuie să mâncăm pentru a ne păstra creierul funcțional până la o vârstă înaintată.

_________________________________________________________________________________________________

Avem date despre anumite grupe de alimente care pot alcătui o dietă benefică pentru creier, și mai puțin despre alimente individuale. The Brain Health Food Guide încurajează persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și vârstnicii să consume următoarele categorii de alimente:

fructe de pădure (afine, coacăze negre și roșii, zmeură, mure, dude)
• legume crucifere (varză, broccoli, conopidă, ridichi)
• pește (îndeosebi peștele gras – somonul, macroul, tonul, sardinele, herringul)
• leguminoase (fasole, năut, mazăre, linte)
• nuci (diferite tipuri)
• ulei de măsline

Cercetările au confirmat că alimentele din aceste grupe scad riscul de Alzheimer cu 36% și de deficite cognitive moderate cu 27%.

Consumatorii trebuie să se axeze nu pe un singur aliment, ci pe o dietă diversificată, care să cuprindă o varietate cât mai mare de alimente benefice pentru creier.

_________________________________________________________________________________________________

Alte alimente care au demonstrat efecte neuroprotectoare sunt:

– turmericul (curcumina)
– avocado (bogat în grăsimi mono- și poli-nesaturate)
– cacao neagră, ceaiul verde (bogate în flavonoide)
– semințe de in, semințe de cânepă, semințe de chia, soia (bogate în Omega-3)
– spanac, suc de portocale, drojdie de bere (bogate în acid folic)
semințe de floarea-soarelui, migdale, arahide (bogate în vitamina E)
ardei gras roșu, căpșuni, papaya, citrice, ananas, kiwi, pepene galben (bogate în vitamina C)
polen (stimulează funcțiile cerebrale, mărește capacitatea de lucru intelectual, combate oboseala psihică și depresia; o rețetă benefică aici)

_________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Nutrition Insight, Canadian Scientists Create Food Guide for Brain Health in Older Adults: http://www.nutritioninsight.com/news/Canadian-Scientists-Create-Food-Guide-for-Brain-Health-in-Older-Adults.html?tracking=Nutrition%20and%20Health%20News

2. Fernando Gómez-Pinilla, Brain foods: the effects of nutrients on brain function, Nat Rev Neurosci, 2008 Jul; 9(7): 568–57: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/

3. S. K. Kulkarni and A. Dhir, An Overview of Curcumin in Neurological Disorders, Indian J Pharm Sci. 2010 Mar-Apr; 72(2): 149–154: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929771/

4. Baycrest, Brew for your brain, Smart Aging: http://www.baycrest.org/smart-aging/brew-for-your-brain/

5. The World’s Healthiest Foods, Vitamin C: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=109

6. The World’s Healthiest Foods, Vitamin E: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=111

7. Healthaliciousness.com, Top 10 Foods Highest in Omega 3 Fatty Acids: https://www.healthaliciousness.com/articles/high-omega-3-foods.php

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.