Un om SĂNĂTOS nu are nevoie și nici nu are voie să consume CEAIURI MEDICINALE care au efect terapeutic. De ce să vă tratați dacă sunteți sănătos? – dr. Pavel Chirilă

Omul sănătos nu trebuie să se „trateze” prin administrarea unor medicamente – produse sintetice sau chiar naturale – cu scopul prevenirii unor boli, spune profesorul doctor Pavel Chirilă.

Este foarte important să facem diferența între o alimentație sănătoasă, care ne poate întări imunitatea și îmbunătăți starea de sănătate, și administrarea de produse cu rol preventiv, care conțin substanțe farmacologice active.

Ceaiurile Pot Dăuna Sănătății

O astfel de profilaxie poate fi extrem de periculoasă. Dr. Pavel Chirilă atrage atenția asupra faptului că orice substanță farmacologică activă ingerată pe termen lung, în mod repetat, poate genera probleme clinice sau confuzii diagnostice.

Acest lucru este valabil nu numai în cazul medicamentelor, ci și a plantelor. Dr. Pavel Chirilă vorbește despre pericolul consumului zilnic de ceaiuri din plante medicinale cu efect terapeutic la persoanele sănătoase.

Un om sănătos nu are nevoie și nici nu are voie să consume ceaiuri medicinale care au efect terapeutic. Omul sănătos nu trebuie să se trateze. De ce să vă tratați dacă sunteți sănătos?”

În experiența sa de medic, dr. Chirilă a întâlnit numeroase persoane cu simptome care mimau diferite boli, apărute în urma administrării excesive de ceaiuri sau medicamente.

Un pacient care s-a prezentat la cabinetul său suferea de nevralgie cervico-brahială. A descoperit că suferința lui se datora faptului că la fiecare întâlnire de serviciu – avea câte 5-10 pe zi, consuma câte un ceai de sunătoare. Administrarea excesivă a acestei plante a produs în corpul lui o intoxicație.

Dacă un om consumă un timp îndelungat, în mod repetat ceai de sunătoare, după câțiva ani, ceaiul acesta poate induce niște dureri pe traiectul nervilor periferici.”

Aceste reacții nu reprezintă o boală reală, ci simptome care pot fi confundate cu o nevralgie, cu un reumatism sau o sciatică. Ele dispar după ce persoana încetează să mai bea acel ceai.

Și ceaiul de coada-calului poate cauza simptome adverse dacă este consumat pe termen îndelungat. Această plantă remineralizantă, cu efecte foarte bune asupra sănătății, nu trebuie administrată în cure mai mari de 3 săptămâni consecutiv.

O altă persoană a dezvoltat simptome de ischemie cardiacă după ce a băut 5 ani de zile câte 1 litru de ceai de ceapă. O bătrână l-a sfătuit să încerce acest ceai pentru a scăpa de o viroză. După ce i-a trecut răceala, omul a continuat să bea acest ceai, de teama de a nu se îmbolnăvi din nou. 

___________________________________________________________________________________________________

Acest lucru este valabil și în cazul medicamentelor. O persoană a luat aproape zilnic cimetidină, câțiva ani la rând, pentru un ulcer vechi. A ajuns la poliartrită reumatoidă. În literatura științifică scrie că cimetidina administrată pe termen lung poate cauza dureri articulare.

Un alt exemplu este cazul unei femei care a făcut psoriazis la nivelul pielii capului. Dr. Chirilă a descoperit că aceasta mânca zilnic 400-500 g de miere. Motivația ei era că miere este „ceva bun și delicat”. După ce a renunțat la miere, s-a vindecat.

___________________________________________________________________________________________________

Atât în medicina naturistă, cât mai ales în cea alopată, trebuie evitată administrarea abuzivă a produselor, deoarece aceste pot produce toxicitate și numeroase efecte adverse. Doar alimentele (nu toate) pot fi consumate în mod repetitiv sau pe termen lung fără să creeze reacții adverse în corp.

Iubitorii de ceai trebuie să alterneze ceaiurile medicinale, dacă vor să le consume zilnic, astfel încât să nu folosească în fiecare zi aceeași plantă.

Cel mai bine este însă să optăm pentru ceaiurile din fructe, care pot fi consumate zilnic fără probleme: măceș, cătină, fructe de pădure, păducel, întrucât fructele sunt alimente, și nu medicamente.

___________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Vindecarea, Editura Christiana, 2009, p. 94-97

2. DIGI 24, Ceaiurile care pot face rău sănătății: http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ceaiurile-care-pot-face-rau-sanatatii-677035

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.