Sucul de SFECLĂ și MĂR scade TENSIUNEA arterială în numai 6 ore de la consum

Un studiu publicat în anul 2012 în Nutrition Journal a arătat că un suc natural din sfeclă și măr scade considerabil tensiunea arterială.

Studiul a fost realizat în Australia, la Baker IDI Heart and Diabetes Institute din Melbourne. Au participat 15 bărbați și 15 femei. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri.

Sucul de Sfeclă Scade Tensiunea

Grupul de intervenție a primit o cantitate de 500 ml de suc de sfeclă și măr (72% sfeclă și 28% măr), iar grupul de control a primit un placebo. Nivelul tensiunii arteriale a fost măsurat la începutul studiului și apoi din oră în oră, pe durata a 24 de ore.

Aceeași procedură a fost repetată 2 săptămâni, dar în mod invers: grupul de intervenție a primit un placebo, iar grupul de control a primit suc de sfeclă și măr.

Participanții care au băut suc au avut o reducere de 4-5 puncte a tensiunii arteriale sistolice după numai 6 ore de la ingerarea sucului.

Aceste rezultate pot fi interpretate într-un mod favorabil pentru cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau au un risc crescut: sucul de sfeclă și măr ar putea reduce rata de accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord cu circa 10%.

Dat fiind incidența crescută a evenimentelor cardiovasculare fatale, această intervenție simplă și naturală ar putea salva aproape 60.000 de vieți în fiecare an în SUA.

_________________________________________________________________________________________________

Multe alte studii au arătat că sfecla, consumată sub formă de suc sau incorporată în pâine scade semnificativ valorile tensiunii arteriale.

Efectele pozitive ale sfeclei asupra sistemului cardiovascular se datorează în mare parte conținutului bogat în nitrat anorganic. Nitrații reduc oxidul nitric, o moleculă mesageră care îndeplinește funcții vasculare și metabolice importante în corp.

Sfecla roșie îmbunătățește rezultatele clinice în mai multe boli: hipertensiune arterială, ateroscleroză, diabet de tip 2 și demență.

Consumul acestei legume a fost de asemenea asociat cu prevenirea bolilor cauzate de stresul oxidativ și inflamații.

Pe lângă nitrați, sfecla conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și chemo-preventive precum betalaine.

_________________________________________________________________________________________________

Bibliografie

1. Coles LT, Clifton PM., Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial, Nutrition Journal 2012;11:106 doi:10.1186/1475-2891-11-106

2. Tom Clifford, Glyn Howatson, Daniel J. West and Emma J. Stevenson., The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease, Nutrients, 2015 Apr; 7(4): 2801–2822: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]