VARZA – unul din cele mai sănătoase alimente de pe masa românilor – are beneficii asupra OCHILOR, CREIERULUI, INIMII și STOMACULUI, și războiește CANCERUL

Pare incredibil că o legumă atât de banală și ieftină ca varza poate avea atât de multe beneficii pentru organismul nostru.

Alimentele vegetale în general au un impact foarte mare asupra sănătății noastre, deoarece conțin foarte multe substanțe nutritive și au fost înzestrate de Dumnezeu cu proprietăți profilactice și terapeutice uimitoare.

Varza - Beneficii

Varza – Beneficii

Consumul de varză este recomandat în diferite probleme de sănătate comune: ulcer stomacal, constipație, dureri de cap, obezitate, icter, reumatism, artrită, gută, boli de ochi, afecțiuni cardiovasculare, Alzheimer sau probleme ale pielii.

Păstrează tinerețea corpului

Cele mai multe beneficii ale consumului de varză se datorează conțintului mare de vitamina C, vitamina A, vitamina D, sulforafan și alți compuși antioxidanți, care combat daunele radicalilor liberi asupra celulelor și întârzie procesul de îmbătrânirea a corpului.

Combate inflamațiile interne

Varza conține glutamină, un compus antiinflamator puternic, care ajută la reducerea inflamațiilor interne, care produc alergii, dureri articulare, febră, iritații și probleme ale pielii.

Cancer

La fel ca și celelelate legume din familia cruciferelor (broccoli, conopidă), varza conține compuși antioxidanți și antiinflamatori puternici care luptă împotriva cancerului (îndeosebi împotriva cancerului de sân) și previn dezvoltarea tumorilor: sulforafan, lupeol și sinigrină.

Varza mov sau roșie este mult mai bogată în antioxidanți decât varza albă.

Leac strămoșesc pentru dureri

Varza poate fi folosită și extern, sub formă de comprese, pentru alungarea durerilor de cap, a durerilor reumatice și articulare. Frunzele de varză se zdrobesc până devin zemoase, apoi se înfășoară într-o pânză și se aplică pe locul dureros. Pentru ameliorarea durerilor de cap cronice se poate utiliza și intern, sub formă de suc, câte 50 ml pe zi.

Purifică sângele și ficatul

Varza este unul din cele mai puternice alimente detoxifiante, datorită conținutului de sulf și vitamina C. Aceasta curăță sângele de toxine, elimină excesul de acid uric și radicalii liberi care pot cauza gută, reumatism, artrită, pietre la rinichi, boli de piele și eczeme. Antioxidantul sulforafan ajută la detoxifierea ficatului. Se poate consuma crudă, sub formă de salată, câte 3 porții pe săptămână.

Benefică pentru ochi

Datorită conținutului de vitamina C și beta-caroten, varza ajută la menținerea vederii: întârzie apariția cataractei și previne degenerescența maculară.

Scade colesterolul

Dr. Cătălin Luca recomandă salata de varză crudă, câte 300 g pe zi, într-o cură de 3 săptămâni pentru scăderea nivelului de colesterol și prevenirea aterosclerozei.

sucBeneficii asupra sistemului digestiv

Varza are efecte detoxifiante, reparatoare și regenerante asupra sistemului digestiv. Sucul de varză (100 ml, de 3 ori pe zi), este un remediu binecunoscut pentru tratarea ulcerului stomacal, dar și pentru constipație. Acesta conține glutamină, un aminoacid ca ajută la repararea celulelor stomacale. Se poate bea până la 1 litru pe zi, într-o cură de 10 zile.

Ajută la pierderea în greutate

Varza este folosită în numeroase cure de slăbire, datorită efectelor diuretice, detoxifiante și nutritive, și a bogăției de fibre, vitamine și minerale nutrienți pe care o conține. Dr. Cătălin Luca recomandă consumul regulat de varză crudă pentru scăderea greutății corporale excesive și combaterea obezității.

Sănătatea creierului

Puțini dintre noi știm că varza ne poate apăra de Alzheimer, demență și degenerarea neuronală. Datorită vitaminei K și a antocianinilor, varza previne declinul cognitiv, stimulează funcțiile cerebrale și crește capacitatea de concentrare.

Imunitate, afecțiuni respiratorii, alergii

Datorită vitaminei C și a unui compus numit histidină, varza poate juta la tratarea alergiilor și la reglarea celulelor T ale sistemului imunitar. Conținutul de calciu, magneziu și potasiu ajută la întărirea imunității. Se pot consuma câte 300-400 g de grame pe zi.

Surse articol:

1.http://www.youthhealthmag.com/articles/2523/20141119/cabbages-health-benefits-weight-loss-eye-sight-and-healthier-brain-among-them.htm

2. http://dr-catalin-luca.ro/site/cure-si-diete/cura-cu-varza.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. Cu conditia sa nu fie din China:))

  2. Da, facuta din plastic, niste criminali. Sa manance ei ca sant destui.

  3. numai mintiti lumeq cai buna varza la cancer ca ajuta mincinosilor care scieti pe net numai tampenii

  4. Cum ne poate apăra un aliment de Alzhaimer,când nici măcar nu se ştiu cauzele apariției acestei boli?nu mai spuneti lucruri despre care nu ştiți!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.