Da, SFECLA roșie poate fi consumată și de DIABETICI

Sfecla roșie este un aliment curativ, utilizat în scop terapeutic încă din antichitate. Datorită proprietăților ei profilactice și medicinale remarcabile, foarte multe persoane care suferă de diabet se întreabă dacă pot consuma sfeclă roșie, având în vedere faptul că această legumă are un conținut ridicat de zahăr.

Studiile recente susțin efectele benefice ale consumului de sfeclă la persoanele cu hipertensiune arterială, ateroscleroză, diabet zaharat de tip 2 și demență.

Sfeclă - Diabet

Sfeclă – Diabet

Cercetările realizate în ultimii ani au arătat că sfecla conține anumiți compuși care pot fi benefici persoanelor cu tensiune arterială mare, o afecțiune comună la cei cu diabet.

Efectul de scădere a tensiunii arteriale se datorează nitraților alimentari pe care sfecla roșie îi conține. Acești compuși îmbunătățesc capacitatea vaselor de sânge de a se dilata, ajutând astfel sângele să circule mai ușor.

Un studiu recent, realizat pe 64 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 85 de ani, apărut în Jurnalul American Hypertension, a arătat că 1 pahar de suc de sfeclă roșie, consumat zilnic (timp de o lună), produce o scădere semnificativă a nivelului tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune.

O recenzie realizată în anul 2012 pe mai multe studii publicate a arătat că acidul alfa-linoleic – un antioxidant din sfeclă – reduce daunele nervilor la pacienții cu diabet. Cu toate acestea, acidul alfa-linoleic a fost administrat sub formă de injecții, și nu oral.

Cercetătorii susțin de asemenea că sucul de sfeclă roșie îmbunătățește capacitatea mușchilor de a primi oxigen în timpul exercițiilor fizice. Experții susțin că exercițiile fizice reduc riscul și progresia bolilor de inimă, un beneficiu important pentru diabetici.

Deși este o sursă bogată în zahăr, nutriționiștii spun că sfecla roșie este un aliment valoros pentru diabetici deoarece conține multe fibre. Sfecla poate fi coaptă și consumată ca atare, sau adăugată în salate. Chiar și frunzele sfeclei trebuie consumate, deoarece sunt bogate în fibre.

Pe lângă fibre, sfecla conține proteine, vitamine din complexul B și foarte multe minerale: calciu, fier și potasiu, vitamine din complexul B, magneziu, fosfor, potasiu, zinc și sodiu. Nitrații alimentari din sfeclă susțin sănătatea celulelor nervoase și a vaselor de sânge.

Sfecla roșie este săracă în calorii, dar bogată în antioxidanți (compuși care elimină radicalii liberi ce afectează vasele de sânge) și în fitonutrienți numiți betalaine, care ajută la reducerea inflamațiilor.

Majoritatea fitonutrienților (betanină, isobetanină și vulgaxantină) din sfeclă au proprietăți antiinflamatoare. Acești compuși inhibă activitatea unor enzime (COX-1 și COX-2) care declanșează inflamații în corp. Ateroscleroza și diabetul sunt doar două exemple de boli de inimă asociate cu inflamații cronice nedorite.

Contraindicații și precauții

Dietele bogate în nitrați pot reduce eficiența medicamentelor care conțin nitrați și nitriți organici, folosite pentru tratarea anginei, și a medicamentelor inhibitoare prescrise pentru disfuncția erectilă.

Surse articol:
1. http://www.medicalnewstoday.com/articles/311343.php
2. http://www.livestrong.com/article/521696-beet-sugar-diabetes/
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
4. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.