AFINELE dețin secretul TINEREȚII și SĂNĂTĂȚII noastre

Pentru cei care cunosc potențialul antioxidant impresionat al fructelor de pădure nu pare greu de crezut că aceste mici delicii de vară au puterea de a combate cele mai „în vogă” boli ale momentului.

Afinele sunt clasate în topul alimentelor cu cea mai mare concentrație de compuși antioxidanți care luptă împotriva îmbătrânirii premature și a afecțiunilor cronice sau degenerative. S-au dovedit eficiente în mod deosebit în prevenirea și tratarea afecțiunilor cardiace și vasculare, neurologice și oculare.

afine 1

O simplă căutare pe Internet ne afișează numeroase linkuri către studii realizate pe afine în domeniul bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului, inflamațiilor și bolilor neurodegenerative. Rezultatele sunt impresionante.

Afinele îmbunătățesc activitatea cerebrală și memoria (previn pierderea memoriei de scurtă durată), reduc rigiditatea articulară, îmbunătățesc vederea pe timp de noapte, protejează retina, previn degenerescența maculară, cresc rezistența la insulină la persoanele obeze și rezistente la insulină, previn infecțiile urinare, inhibă înmulțirea celulelor canceroase și luptă împotriva afecțiunilor aparatului cardiovascular.

Studiile pe animale și studiile clinice au arătat că afinele reduc riscul unui infarct miocardic și a cancerului de sân, scad tensiunea arterială, îmbunătățesc funcția endotelială și reduc inflamațiile.

Studiile recente au arătat că afinele încetinesc și chiar pot regresa semnele îmbătrânirii mentale (declinul cognitiv asociat cu vârsta). Afinele protejează împotriva deficitelor de memorie și a funcțiilor motorii datorită compușilor polifenolici care reduc stresul oxidativ și inflamațiile.

Afinele sunt considerate de cercetători un agent anticancerigen puternic, consumate atât în stare proaspătă, ca aliment funcțional, cât și ca supliment alimentar (sub formă de sirop, capsule, tinctură etc).

Beneficiile lor se datorează conținutului mare de antioxidanți (în special antocianini și flavonoliquercetină, kamepferol, miricetină), vitamina C, vitamina K și mangan. Conțin cantități însemnate de vitamina E, cupru și vitamine din complexul B (B1, B2, B6).

Cura cu macerat de afine

Pentru a beneficia de acțiunea profilactică și terapeutică a afinelor, le putem prepara și consuma sub forma unui macerat la rece. Rețeta este foarte simplă:

Se spală bine 2 kg de afine și se amestecă bine cu 500 g de zahăr brut sau miere și 500 ml de alcool de 60 de grade. Se lasă la macerat 1 săptămână, apoi se strecoară printr-o sită și se păstrează la frigider, în sticle sau borcane închise ermetic.

Se consumă câte 1 lingură de macerat, de 5 ori pe zi. Cura se încheie când se termină preparatul, și se mai poate repeta încă o dată într-un an.

Ideal ar fi să folosiți afine culese dintr-o zonă nepoluată, de munte.

Dacă nu ați apucat să puneți afine la congelat pentru iarnă, le puteți găsi în supermarketuri, la pungi, în amestec cu alte fructe de pădure.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25578927
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20047325
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23387969
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139238/
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4725955/
6. http://foodfacts.mercola.com/blueberries.html
7. „Leacuri Mănăstirești”, Mariana Borloveanu

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.