COAJA pepenelui previne acumularea excesivă de GRĂSIME în corp și reduce factorii de risc CARDIOVASCULAR (studii)

Pepenele roșu este întru totul comestibil. Atât coaja, cât și semințele sunt bune de mâncat. Aceste părți neutilizate ale pepenelui sunt foarte bogate în nutrienți. Semințele conțin cantități mari de minerale și proteine, după cum puteți citi în acest articol.

De altfel, semințele pepenelui sunt consumate în diferite zone din lume ca gustare, iar coaja pepenelui este folosită la preparate tradiționale, precum dulceață sau murături.

Coaja de Pepene Beneficii

Coaja de Pepene Beneficii

Toate părțile pepenelui sunt bogate în nutrienți

Oamenii de știință au analizat conținutul nutrițional din miezul pepenelui aflat în centru, mai spre margine sau chiar la baza cojii, și au descoperit că toate aceste părți ale pepenelui (mai ales zonele periferice) conțin concentrații foarte mari de antioxidanți puternici, precum fenoli, flavonoide, licopen și vitamina C.

Unii dintre noi au obiceiul să roadă coaja pepenelui până când nu mai rămâne nici o urmă de miez sau suc în ea. Nu trebuie să ne oprim aici. Cercetătorii au descoperit că în coaja pepenelui se regăsește o cantitate foarte mare de citrulină.

„Citrulina” – compusul uimitor din coaja pepenelui 

Citrulina este un aminoacid care are proprietăți antioxidante și vasodilatatoare importante. Cele mai mari cantități de citrulină se regăsesc în coaja pepenelui, pe care cei mai mulți dintre noi o aruncăm după ce consumăm miezul suculent.

Odată absorbită în corp, citrulina este transformată de către rinichi în arginină, un alt aminoacid, asociat cu îmbunătățirea circulației sângelui și sănătatea sistemului cardiovascular.

Studiile preliminare realizate pe animale sugerează că această conversie a citrulinei în arginină poate ajuta la prevenirea depunerii excesive de grăsimi în celule grase (adipocite) ale corpului. Mai precis, ingerarea de arginină ajută la formarea unor molecule care blochează activitatea unei enzime ce determină producerea de grăsime (adipogeneză).

Un alt studiu, realizat la Universitatea Texas a demonstrat în premieră că sucul de pepene poate fi considerat un aliment funcțional care ajută la reducerea factorilor de risc cardiovascular, la îmbunătățirea controlului glicemiei și la ameliorarea disfuncției vasculare la animalele obeze cu diabet de tip 2.

Potrivit cercetătorilor spanioli de la Universitatea Politehnică din Cartagena, sucul de pepene roșu, bogat în citrulină, poate reduce de asemenea durerile musculare la atleți.

Atenție! Nu consumați coaja pepenelui dacă nu sunteți siguri de proveniența pepenelui. Acesta trebuie să fie organic, pentru a reduce riscul unei contaminări cu pesticide.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16007998
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=31
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23862566
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18029483

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Vând coajă de pepene roșu 😀 proaspătă

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]