ULEIUL de MĂSLINE este cel mai sănătos tip de GRĂSIME pe care-l putem folosi la mâncăruri sau la gătit

Oamenii de știință spun că uleiul de măsline virgin este cea mai bună grăsime pe care o putem folosi la mâncăruri. Este de altfel un produs foarte hrănitor. Conține cantități importante de vitamina E, vitamina K și acizi grași Omega-3 și Omega-6.

Ulei de Măsline

Ulei de Măsline

Atenție însă la sortimentele de ulei de măsline din magazine. Unele versiuni de calitate inferioară nu sunt obținute pur și simplu prin presarea măslinelor, ci pot conține unele substanțe chimice, sau chiar pot fi diluate cu alte uleiuri, mai ieftine.

Uleiul de măsline 100% natural, extravirgin, are un miros și un gust puternic, și este foarte bogat în polifenoli – antioxidanți puternici asociați cu reducerea inflamațiilor și prevenirea bolilor cronice.

Boli cardiovasculare

Accidentul vascular cerebral și bolile de inimă sunt cea mai frecventă cauză de deces la nivel global. Cu toate acestea, statisticile au arătat că rata mortalității din cauza acestor boli este mai mică în anumite regiuni, în special în țările din jurul Mării Mediteraneene.

Această incidență scăzută a bolilor cardiovasculare a suscitat interesul cercetătorilor asupra dietei mediteraneene – regimul alimentar pe care populația din aceste zone ale lumii îl urmează. Aceștia au descoperit că în realitate, dieta mediteraneană ajută la prevenirea afecțiunilor inimii. Un studiu amplu a demonstrat că acest regim reduce atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și decesul cu 30%.

Uleiul de măsline extra virgin este unul din alimentele centrale ale acestei diete. Acesta ne protejează împotriva bolilor de inimă prin mai multe mecanisme:

– reduce inflamațiile (un factor de risc cheie pentru bolile de inimă)
– scade colesterolul (previne oxidarea colesterolului rău)
– îmbunătățește funcția endotelială (endoteliul este un țesut foarte subțire care căptușește interiorul inimii, vasele de sânge și vasele limfatice)
– previne coagularea nedorită a sângelui (un factor de risc pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral)
– scade tensiunea arterială (cu 48%)

Cancer

Cancerul este caracterizat de medici ca o creștere anormală, nesănătoasă și necontrolată de celule în corp. Studiile au arătat că în țările mediteraneene, incidența cancerului este mult mai redusă, iar motivul speculat de cercetători ar fi antioxidanții din uleiul de măsline, care luptă împotriva radicalilor liberi. Daunele oxidative cauzate de radicalii liberi sunt unul din factorii care contribuie la apariția cancerului.

Numeroase studii (în eprubetă, nu pe oameni)) au arătat că uleiul de măsline conține compuși care pot combate cancerul la nivel molecular. În mod special, acidul oleic din uleiul de măsline este foarte rezistent la oxidare, și a dovedit efecte benefice asupra unor gene asociate cu cancerul.

Alzheimer

Alzheimer este o boală neurodegenerativă care afectează tot mai multe persoane vârstnice. Este una din principalele cauze ale demenței. O caracteristică importantă a acestei boli este acumularea de plăci de amiloid în anumiți neuroni din creier.

Un studiu realizat pe șoareci a arătat că uleiul de măsline conține o substanță care poate curăța aceste plăci din creier. În cercetările clinice efectuate pe oameni, uleiul de măsline (folosit în cadrul unei diete mediteraneene) îmbunătățește funcțiile creierului și previne tulburările cognitive.

Pentru beneficii maxime, uleiul de măsline trebuie să fie extra virgin, natural, și consumat în stare crudă. Cu toate acestea, studiile au arătat că uleiul de măsline poate fi folosit și la gătit, la temperaturi înalte.

Majoritatea acizilor grași din uleiul de măsline sunt acizi grași mononesaturați, care sunt rezistenți la căldură excesivă.

Cercetătorii au testat uleiul de măsline extravirgin la 180 de grade Celsius, sau l-au folosit la prăjire intensă mai multe ore, și au observat că abia după 24-27 de ore de gătit atinge un nivel dăunător.

Sursă: http://authoritynutrition.com/extra-virgin-olive-oil/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.