Mâncăruri delicioase pentru DIABETICI

Alegerea alimentelor potrivite reprezintă o șansă uriașă pentru păstrarea sănătății. De pildă, unele aliment pot ajuta la prevenirea sau chiar la tratarea diabetului.

Salată de Spanac

Salată de Spanac

Experții spun că dietele sărace în grăsimi și bogate în fibre (din legume, leguminoase, fructe și cereale integrale) ajută la prevenirea diabetului, iar pe cei care au deja diabet, îi ajută să-și mențină nivelul de zahăr din sânge scăzut sau stabil, și să prevină alte complicații (de ex. boli cardiovasculare).

Terci din fulgi de ovăz cu mere, nuci și scorțișoară

Ovăzul, merele și nucile sunt alimente cu un indice glicemic scăzut,. Nucile conțin cantități importante de Omega-3, care nu afectează nivelul glicemiei precum grăsimile saturate regăsite în carne și brânzeturi. Acizii grași Omega-3 sunt de asemenea importanți pentru sănătatea inimii, deoarece ajută la scăderea trigliceridelor din sânge și la reducerea riscului de evenimente cardiace fatale.

Fulgii de ovăz conțin foarte multe fibre, care ajută la controlul glicemiei, la reducerea colesterolului, îmbunătățirea digestiei și creșterea energiei.Scorțișoara este un condiment excelent pentru diabetici, deoarece ajută la scăderea glicemiei.

Se poate prepara un terci foarte gustos și sănătos pentru micul-dejun, care vă va ține de foame până la prânz. Tăiați 1 măr bucăți mici și puneți-l la fiert într-un vas cu 50 g de fulgi de ovăz, 350 ml de apă, 1 vârf de cuțit de sare și ½ linguriță de scorțișoară. Lăsați amestecul să fiarbă circa 10 minute, până când fulgii de ovăz se înmoaie. Adăugați apoi o mână de nucă măcinată, și serviți.

Salată de spanac cu semințe de floarea-soarelui

O salată atractivă din spanac, ardei gras, castraveți, semințe de floarea-soarelui și portocale, poate fi alegerea potrivită pentru meniul diabeticilor. Spanacul este bogat în magneziu, semințele de floarea-soarelui oferă vitamina E, seleniu și magneziu, iar ardeiul gras și portocalele sunt surse bune de vitamina C.

Seleniul este un mineral antioxidant care protejează celulele inimii și vasele de sânge, un beneficiu important pentru diabetici (care au un risc mai mare de boli cardiovasculare).

Orez cu mazăre

O masă din orez și mazăre este săracă în grăsimi și bogată în potasiu (care scade tensiunea arterială) și fitochimicale care combat bolile. Folosiți orez brun sau orez Basmati.

Puneți puțin ulei de măsline la încins într-o cratiță. Adăugați câteva păstăi de mazăre spălate, ½ ardei kapia, 1-2 căței de usturoi și 2 cepe mici, toate tăiate mărunt. Dați focul mai mare câteva minute, și amestecați continuu. Spălați orezul și adăugați-l în cratiță. Amestecați, apoi adăugați apă sau supă de pui fierbinte. Lăsați orezul la fiert până când se înmoaie bine.

Mâncare de quinoa

Quinoa este o cereală bogată în proteine și fibre. Are un indice glicemic scăzut, și se digeră foarte încet. Mesele alcătuite din quinoa sunt nu doar hrănitoare, ci și foarte sățioase și sănătoase. Studiile au arătat că quinoa ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea inflamațiilor. Mai mult, nutrienții conținuți protejează vasele de sânge și scad riscul de boli cardiovasculare (inclusiv ateroscleroza).

Spălați 1 pahar de boabe de quinoa în apă rece, de 4 ori, până când apa rămâne curată. Puneți 1 lingură de ulei de măsline, 2 pahare de apă și puțină sare într-o cratiță. Adăugați boabele de quinoa spălate, și lăsați-le la fiert 15 minute, sau până când acestea absorb toată apa.

Între timp, pregătiți o garnitură din broccoli, morcovi, rădăcină și frunze verzi de pătrunjel. Spălați legumele și tăiați-le mărunt, apoi căliți-le în puțin ulei, până se înmoaie bine. Serviți quinoa cu sosul de verdețuri pe deasupra.

În loc de quinoa puteți folosi hrișcă, o altă cereală care ajută la scăderea glicemiei și menținerea diabetului sub control. Se fierbe la fel ca orezul.

Humus cu morcovi

Humusul este o mâncare foarte sănătoasă, care se prepară din boabe de năut, pastă de semințe de susan (tahini), usturoi și lămâie. Năutul conține multe proteine și fibre, iar semințele de susan sunt o sursă foarte bună de Vitamina E, un antioxidant care protejează și îmbunătățește circulația la nivelul ochilor.

Se poate servi cu morcovi, pentru a obține și mai multă protecție antioxidantă pentru ochi și vedere. Persoanele cu diabet dezvoltă frecvent probleme oculare, în special retinopatie diabetică sau leziuni ale retinei, care pot duce la pierderea graduală a vederii.

Anghinare la aburi

Această legumă minunată poate fi servită cu un sos de oțet din orez alb. Anghinarea conține puține calorii, și aproape deloc grăsimi. Este în schimb bogată în fibre – care încetinesc absorbția zaharurilor naturale din alimentele bogate în amidon și scad rezistența la insulină.

Dacă nu găsiți anghinare, puteți bea ceai de anghinare (neîndulcit), pentru scăderea și stabilizarea nivelului de zahăr și trigliceride din sânge, și pentru îmbunătățirea funcției ficatului.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.