Ce culoare are un gălbenuș sănătos?

Culoarea gălbenușului de ou ne poate spune foarte multe despre statusul de sănătate și “dieta” unei găini.

Deși credem că gălbenușul este în mod normal galben, deoarece așa arată majoritatea ouălor pe care le cumpărăm din magazine, specialiștii ne spun că pentru a fi plin de substanțe nutritive, gălbenușul trebuie să aibă o culoare cât mai închisă, spre portocaliu.

Ce culoare trebuie sa aiba un galbenus sanatos

Ce culoare trebuie sa aiba un galbenus sanatos

Valoarea nutrițională a gălbenușurilor închise la culoare

De ce ar trebui să ne pese de alimentația găinilor de la care provin ouăle? Deoarece acest lucru influențează alimentația noastră.

Diferența între un ou de țară și un ou de stat este foarte vizibilă.

Gălbenușul ouălor de țară, hrănite cu cereale integrale, verdețuri și insecte (din pământ) este nu doar mai închis la culoare, ci și mai gros.

Este mai plin și cu un gust mai concentrat. Inclusiv coaja ouălor este mai densă și mai tare.

Mai mulți antioxidanți și Omega-3

Conform unei analize asupra ouălor realizate de Mother Earth News și a unui studiu recent de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, ouăle care provin de la păsările crescute la curte conțin cantități mai mari de Vitamina A, Vitamina D, Vitamina E și beta-caroten.

De asemenea, au mai puțin colesterol decât ouăle “de stat”.

Gălbenușurile de culoare portocaliu închis au mai mult Omega-3 (regăsiți de asemenea în semințele de in și algele marine) și xantofile.

Aceștia din urmă sunt antioxidanți puternici, regăsiți de regulă în legumele cu frunze verzi, precum spanac, kale, broccoli. 

Acești nutrienți pe care găinile îi consumă sunt transferați în ouă și apoi concentrați în gălbenușurile pe care noi le mâncăm.

Xantofilele sunt o clasă de carotenoide, pigmenți naturali din plante găsiți în numeroase fructe și legume.

Beta-carotenul, unul din cei mai cunoscuți carotenoizi, este responsabil pentru culoarea portocalie a gălbenușului de ou, dar și pentru proprietățile nutritive ale acestuia.

Luteina este un tip de xantofilă care accentuează și mai mult culoarea gălbenușului, și care are foarte multe beneficii pentru sănătate.

Pentru cei care au posibilitatea, este o investiție foarte bună să crească păsări la curte și să le hrănească sănătos, atât pentru ouă (inclusiv calciu din coji), cât și pentru carne.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


15 comentarii

  1. portocaliu stinga e bun

  2. Cel din mijloc este mai sanatos

  3. Deci, cumpărați doar ouă de la țară, de la găini crescute cu porumb, fără hormoni de creștere și alte, alte chimicale cancerigene!

  4. celmai roscat e cel mai sanatos pare a fi ou de tara!!!!!!!!

  5. Cel rosu este cel mai sanatos,asa erau ouale in copilaria mea.Cand am plecat la oras la scoala le-am intalnit pe alea cu galbenul ala spalacit si imi era sila sa le mananc.

  6. Dupa parerea mea cel rosu.

  7. …roscatul…ăla ou…

  8. Din pacate orice sursa de mancare se poate colora artificial prin hrana care se da animalelor. Exista substante care se introduc si care dau culoarea dorita inclusiv la galbenus oua, carnea de somon etc. Am vazut galbenus portocaliu in orase in care nici nu au auzit de gaini crescute in ograda nici o diferenta pret fata de cele galbene. La noi ouale cu cod 1 costa 1 leu, cele cu 3 costa 60 bani. Cele de la tara tot peste 1 leu sunt.

  9. Depinde ce mananca gaina.Daca mananca grau galbenusul este mai deschis la culoare,daca mananca porumb galbenusul este portocaliu.Eu am mancat ou cu gust de mucegai pentru ca a fost graul sau porumbul mucegait.

  10. Stiu eu..niste oua sanatoase…

  11. cel din mijloc normal

  12. Da depinde de ce mînîncă găina ‘dăi grîu numai şi va fi culoarea lămîi gălbenuşul .Şi găinile ceş hrănite cu concentrat ‘se amestecă făină de morcov şi să vezi ce galbene sunt gălbenuşurile.

  13. Toate! Nu este nici o diferență din punct de vedere nutrițional

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.