SPANACUL, ”prințul legumelor” – un valoros medicament natural

Arabii prețuiau în trecut foarte mult spanacul, numindu-l “prințul legumelor”. Introdus în cultură încă din secolul al IV-lea, spanacul poate fi găsit la noi primăvara devreme și toamna.

Spanac - Beneficii

Spanac – Beneficii

Ce conține spanacul 

Intens colorate și delicate, sub aspectul banal al frunzelor de spanac se ascunde o concentrație extraordinară de nutrienți, în special Vitamina C și A. Această verdeață aparent banală, conține foarte multe vitamine, microelemente și antioxidanți:

– Vitamina A (105%)
– Vitamina K (987%)
– Mangan (84%)
– Acid folic (66%)
– Magneziu (39%)
– Fier (36%)
– Cupru (34%)
– Vitamina B2 (32%)
– Vitamina B6 (26%)
– Vitamina E (25%)
– Vitamina C (24%)
– Calciu (24%)
– Potasiu (24%)
– Fibre (17%)
– Vitamina B1 (14%)
– Fosfor (14%)
– Zinc (12%)
– Proteine (11%)
– Omega-3 (7%)
– Vitamina 36 (6%)
– Seleniu (5%)
– Clorofile
– Spinacine (arginină și lysină)

Efecte terapeutice

Legumele cu frunze verzi precum spanacul sunt importante pentru piele, păr și oase. Conținutul nutritiv bogat face din această verdeață un tonic veritabil pentru sănătate. Spanacul este un ingredient foarte important pentru curele de primăvară, datorită proprietăților depurative (activează eliminarea toxinelor) și laxative.

Datorită multitudinii de săruri minerale, vitamine și antioxidanți, spanacul este un remineralizant extraordinar, și un foarte bun medicament anti-anemic, recomandat persoanelor convalescente sau celor care suferă de hemoragii.

– Combate lipsa de Vitamina C
– Elimină toxinele prin umori
– Întărește miocardul
– Este ușor hipotensiv
– Stimulează secrețiile gastrice, biliare și pancreatice
– Favorizează creșterea
– Îmbunătățește controlul nivelului de zahăr din sânge la diabetici
– Scade riscul de cancer
– Îmbunătățirea sănătății oaselor
– Scade riscul de astm
– Previne constipația și susține sănătatea tractului digestiv

Extern, frunzele de spanac pot fi aplicate local pentru vindecarea plăgilor atone și a pecinginei. Se fac cataplasme din frunze de spanac fierte în ulei.

Cum se consumă spanacul

Spanacul se poate consuma ca atare, fiind indicat mai ales în alimentația copiilor, persoanelor anemice și slăbite, celor care se recuperează după o boală, precum și vârstnicilor. Se poate consuma sub formă de salată cu alte verdețuri, roșii, castraveți, ardei și ceapă, sub formă de pesto, cu omletă, paste, cu orez etc.

Sucul de spanac, o formă mai concentrată de consum, se poate bea ca medicament pentru depresie fizică și psihică. Se bea câte 1 pahar (200 ml) în fiecare dimineață.

Cei care au posibilitatea să procure semințe de spanac, pot să le administreze sub formă de infuzie, din 2 lingurițe la 1 cană de apă. Acestea au efect laxativ.

Contraindicații

Deși este o legumă foarte hrănitoare și sănătoasă, spanacul este contraindicat în dieta persoanelor care suferă de artrită, litiază oxalică, reumatism sau gută, deoarece conține mulți oxalați.

Sursă:

1. ”Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu

2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/270609.php

3. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=43

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.