Alimentele care scad rapid COLESTEROLUL

Deși corpul nostru are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru a funcționa normal, niveluri prea mari de colesterol rău în sânge pot pune în pericol sănătatea, crescând riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.

Alimente Care Scad Colesterolul

Alimente Care Scad Colesterolul

Industria farmaceutică a produs în ultimii ani nenumărate medicamente pentru scăderea colesterolului, însă toate au efecte dăunătoare pe termen lung. Hipercolesterolemia poate fi ținută sub control prin alimentație și remedii naturiste pe bază de plante, care sunt lipsite de efecte secundare.

Usturoi, ovăz și nuci

Usturoiul este unul din cele mai eficiente remedii naturale pentru reglarea nivelurilor de colesterol și tensiune arterială. Este un medicament eficient, ieftin și sigur pentru sistemul cardiovascular. Pentru efecte maxime și pe termen lung, usturoiul trebuie consumat crud, ca atare, sau adăugate la salate sau la finalul mâncărurilor preparate termic.

Ovăzul și nucile sunt de asemenea o terapie naturală bună pentru un nivel mare de colesterol în sânge. Fibrele din ovăz absorb excesul de colesterol și îl ține departe de fluxul sangvin, unde produce cele mai mari daune. 1 cană de fulgi de ovăz conțin aproximativ 6 g de fibre solubile. Dacă adăugați la ovăzul fiert și fructe, precum banane sau mere, veți avea un aport crescut de fibre cu încă 4 g.  Consumați câte 1 cană de fulgi de ovăz la micul dejun sau la cină – fierți cu apă, lapte, sau adăugați în cereale, brioșe, budincă cu mere sau alte rețete.

Cantități mici de nuci (4-5 mieji pe zi), migdale, alune, fistic sau caju pot reduce colesterolul cu 18%. Bogate în acizi grași polinesaturați, nucile mențin de asemenea vasele de sânge sănătoase. Nu exagerați cu nucile, deoarece sunt bogate în calorii. Alte alimente bogate în fibre sunt: fasolea, perele, orzul și prunele.

Pește și semințe de in

Peștele este o sursă bogată de acizi grași Omega-3, care scad tensiunea arterială, colesterolul, și implicit riscul de formare a cheagurilor de sânge. La persoanele care au avut deja un atac de cord, uleiul de pește și Omega-3 reduc riscul de deces subit. Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 2 porții de pește pe săptămână. Cel mai mare nivel de Omega-3 se găsește în somon, hering, sardine și ton. Preparați peștele pe grătar sau la cuptor, pentru a evita adăugarea de grăsimi nesănătoase. Dacă nu vă place peștele, puteți lua cantități semnificative de Omega-3 din semințele de in, măcinate prin râșnița de cafea.

Portocale și mandarine

Mao Shing Ni, un susținător al medicinei chineze susține studiile care au demonstrat că 3 mere pe zi timp de 3 luni pot reduce permenent nivelul de colesterol cu 20%.

Pentru a ataca colesterolul rău, Mao Shing Ni recomandă consumul de portocale sau mandarine, deoarece în coaja acestora se regăsesc compuși care pot aduce colesterolul la un nivel sănătos.

Ulei de măsline și avocado

Deși sună ridicol să lupți împotriva grăsimii cu grăsime, trebuie menționat că nu tot colesterolul este la fel. Uleiul de măsline, de pildă, este bogat în grăsimi care sunt considerate sănătoase pentru inimă, și foarte eficiente în combaterea colesterolului rău. Înlocuiți uleiul de floarea-soarelui (folosit de obicei) cu ulei de măsline, și folosiți-l atât la salate, cât și la gătit. Avocado este un alt aliment bogat în grăsimi sănătoase, care pot reduce nivelul colesterolului cu 17%.

Pentru ca aceste alimente să își exercite efectele de scădere a colesterolului, este nevoie și de alte schimbări sănătoase în dieta zilnică și stilul de viață. De pildă, foarte important este evitarea alimentelor care conțin grăsimi saturate (carnea, produsele lactate grase și unele uleiuri, margarina, torturile). Aceste grăsimi cresc grăsimile rele din sânge și le scad pe cele bune. Renunțați la fumat, la consumul excesiv de alcool și la sedentarism.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. pt bolnaviii de alzheimer,cunoasteti ceva plante care sa-i lase mai linistiti

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.