MURĂTURILE, veritabile medicamente tradiționale

Specialiștii le numesc alimentele fermentate, însă în limbajul nostru curent, le numim murături. Bogate în probiotice (bacterii sănătoase), murăturile sunt tot mai mult “prescrise” astăzi de experții în nutriție ca medicamente pentru o digestie mai bună, pentru reducerea episoadelor de gaze și balonare, dar și pentru creșterea imunității. Sănătatea digestivă reprezintă baza stării generale de bine și de vitalitate a întregului organism.

Varză Murată

Varză Murată

Fermentarea alimentelor, o tradiție veche de 8.000 de ani

Conform datelor istorice, fermentarea este o metodă de conservare veche de când lumea. Dietele din timpurile străvechi erau bazate pe alimente care aveau cantități mult mai mari de probiotice și enzime decât cele pe care le consumăm noi astăzi. Apariția antibioticelor și a produselor rafinate a dus la un dezechilibru al bacteriilor intestinale, și la apariția mai multor boli.

De pildă, laptele pasteurizat nu mai conține probioticele sale naturale. Cele mai multe murături regăsite astăzi în magazine sunt mai curând conservate rapid în oțet decât murate prin procesul natural de lacto-fermentare. De aceea acestea nu conțin nici o bacterie, și nici o enzimă sănătoasă.

→ Murăturile, sau întoarcerea la obiceiurile (stră)bune 

Alimentele fermentate fac parte din tradiția țării noastre, și de aceea este bine să nu ne îndepărtăm cu totul de lucrurile care țin de cultura și de obiceiurile noastre sănătoase, și să adoptăm în schimb dietele occidentale.

Varza murată este, de pildă, o emblemă a bucătăriei românești. Bacteriile și drojdiile necesare pentru procesul de lacto-fermentare sunt regăsite în mod natural în varză. Tot ce mai avem nevoie este de puțină apă și sare mare. Pe măsură ce varza stă în saramură (3-6 săptămâni), bacteriile bune sunt activate, iar zaharurile naturale din varză sunt transformate în acid lactic.

Beneficiile alimentelor fermentate

Cei care mănâncă multă varză murată iarna nu răcesc la fel de des ca cei care nu au în casă acest aliment-medicament. Ca toate murăturile, varza murată conține cantități mari de bacterii sănătoase (probiotice), acizi grași Omega-3 și vitamine, precum Vitamina C și Vitamine din complexul B.

Castraveți Murați

Castraveți Murați

Îmbunătățesc digestia și întăresc funcțiile sistemului digestiv

Alimentele fermentate îmbunătățesc digestia deoarece sunt foarte bogate în enzime. Corpul are nevoie de enzime pentru a digera, procesa și absorbi mâncarea. Atunci când mâncăm alimente fermentate, acestea cresc capacitatea de absorbție a nutrienților din celelalte alimente pe care le consumăm.

Alimentele fermentate ajută corpul să producă acetilcolină, un neurotransmițător care întărește colonul și îmbunătățește eliminarea scaunelor. Acestea ajută de asemenea la crearea unui echilibru perfect al acidului clorhidric în stomac, prin care protejează mucoasa stomacului și produce suficiente sucuri gastrice necesare pentru o digestie bună.

Alimentele fermentate reglează echilibrul bacteriilor intestinale prin bacteriile bune (probiotice) pe care le introduc în corp. Probioticele sunt esențiale pentru un sistem digestiv sănătos, ele fiind de altfel un remediu de bază pentru probleme digestive sau bolile intestinale inflamatorii.

Contribuie la consolidarea imunității

Infecțiile cu candidă, alergiile și astmul pot fi de asemenea cauzate de o lipsă de bacterii bune din tractul gastrointestinal. Probioticele sunt importante pentru imunitate, dat fiind că 80% din sistemul imunitar se află în intestin. Pe lângă bacterii bune, alimentele fermentate conțin alte substanțe care ucid patogenii și cresc rezistența corpului în fața bolilor.

Alimente fermentate tradiționale, bogate în probiotice:

– Varza murată
– Castraveții murați
– Roșiile murate
– Conopida murată
– Merele murate
– Ketchup-ul fermentat
– Laptele bătut, iaurtul de casă
– Oțetul de mere
– Berea

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.