Ce trebuie să conțină un MENIU de POST într-o zi – nutriționistul Ruxandra Pleșea

Postul este primul „regim alimentar” din istoria omenirii, prescris nu de nutriționiști, ci de Însuși făcătorul cerului și al pământului.

Dumnezeu le-a dat poruncă primilor oameni să postească, spre binele lor, însă ei n-au ascultat cuvântul Lui. Postul ne este cu atât mai folositor nouă, celor care am căzut din slava lui Dumnezeu și avem nevoie de pocăință.

Dr. Ruxandra Pleșea

Hrana vegetală este așadar o recomandare „biblică”, al cărei folos se răsfrânge atât asupra sufletului, cât și asupra trupului.

Postul trebuie practicat însă după putere. Fiecare persoană trebuie să ceară sfat de la părintele duhovnic pentru a stabili cel mai bun mod de a posti, în funcție de starea sa de sănătate și de nivelul duhovnicesc.

Dumnezeu ne-a lăsat spre hrană toate semințele cu rod în ele. Fructele, legumele, semințele, cerealele, plantele – toate acestea pot fi consumate în timpul postului.

Din păcate, așa-zisele alimente care ni se vând astăzi în magazine, și chiar în piețe, nu mai sunt 100% naturale. Un post ținut cu produse procesate și cu surogate ne poate face mai mult rău decât bine.

Specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să alegem alimente de post de calitate, adică bogate în nutrienții de care organismul are nevoie.

Trebuie să ne ferim cât mai mult de pateurile pe bază de soia, de conservele din comerț și de semi-preparatele de post, precum crenvuștii sau iaurtul de soia.

__________________________________________________________________________________________________________

Nutriționistul Ruxandra Pleșea ne sfătuiește să acordăm mai multă atenție aportului de proteine în vremea posturilor, deoarece corpul nostru are nevoie zilnic de ele.

Cele mai importante surse de proteine vegetale sunt leguminoasele: fasolea, năutul, mazărea, lintea. Acestea au o valoare nutrițională extraordinară. Sunt alimente complexe, bogate în proteine, fibre și glucide lente.

Alte alimente care conțin proteine sunt semințele, nucile și ciupercileLa fel de importante sunt rădăcinoasele – țelina, morcovii, sfecla roșie, castraveții, ardeii și tomatele.

__________________________________________________________________________________________________________

Din aceste alimente ne putem alcătui un meniu sănătos de post. Iată ce ne recomandă dr. Ruxandra Pleșea într-o zi de post:

La micul-dejun:

• budincă de mei cu nuci, fructe uscate, mărar și puțină scorțișoară (această masă hrănitoare poate ține de saț până la prânz)

Gustare (la câteva ore distanță):

• fructe proaspete: mere, pere, gutui

La prânz:

• mâncare de linte cu legume;
• mâncare de năut cu legume;
• supă-cremă de fasole;

Acestea pot fi consumate alături de o salată de legume proaspete. În sezonul rece putem alege sfecla roșie cu hrean, țelina sau varza, sau chiar murăturile, care sunt bogate în probiotice (bacterii bune).

Gustare (la câteva ore distanță):

• fructe, semințe și nuci românești (pentru a spori cantitatea de proteine)

La cină:

• pateu de năut (hummus) cu pâine integrală și o salată de verdețuri sau legume;
• ghiveci de legume;
• mâncare de ciuperci cu salată verde și germeni

Cina trebuie servită cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, în cantități moderate.

__________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Super-Hrană, Meniul unei zile de post recomandat de nutriţionistul Ruxandra Pleşea: http://super-hrana.ro/meniul-unei-zile-de-post-recomandat-de-nutritionistul-ruxandra-plesea/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Daca as minca o saptamina doar boboase LA sigur CA MA ia salvarea:)

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.