Cum să pui DOVLECEI la murat – sunt mai buni decât castraveții! (rețetă moldovenească)

Ați mâncat vreodată dovlecei murați? Unii susțin că sunt chiar mai buni decât tradiționalii castraveți murați. Au o textură crocantă și un gust care împacă dulcele cu acrul și picantul.

Pentru această rețetă aveți nevoie de dovlecei tineri, fragezi, proaspeți culeși (dacă aveți grădină), și de câteva mirodenii. Merită să încercați această rețetă cu cantități mai mici, pentru a vedea dacă vă place.

Dovlecei murați – rețetă

Ingrediente

• 2,5 kg de dovlecei tineri
• 1 rădăcină de hrean
• 2-3 felii de ardei iute
• 2-3 căței de usturoi
• 2-3 bețe uscate de mărar
• 2-3 frunze de dafin
• frunze de vișin
• 1-2 morcovi (opțional)
• 1 litru de apă
• 1 lingură de sare de murături

Preparare

Pregătiți borcanele. Este de preferat să aveți borcane de 1 litru, de dimensiunea dovleceilor pe lungime.

Tăiați capetele dovleceilor. Aceștia trebuie să fie tineri, fragezi. Spălați-i și așezați-i în picioare în borcan. O altă variantă ar fi să tăiați dovleceii rondele și așa să-i așezați în borcane.

Puneți printre ei și fâșii de hrean și de morcov. Umpleți borcanul complet. Introduceți apoi feliile de ardei iute, cățeii de usturoi tăiați bucăți mici, frunzele de dafin și de vișin rupte mărunt (acestea vor ajuta ca dovleceii să rămână fermi și să nu se terciuiască).

Rupeți bețele de mărar și așezați-le deasupra.

După ce ați terminat de umplut borcanul cu mirodenii, pregătiți saramura.

Puneți 1 litru de apă într-un vas. Adăugați 1 lingură de sare și amestecați bine. Turnați apa în borcan până sus. Închideți borcanul ermetic și lăsați dovleceii la înmuiat 24 de ore în bucătărie, sau într-un loc cald din casă.

După această perioadă trebuie să pritociți dovleceii. Acest proces se mai numește vânturare și se face zilnic, timp 2-4 zile, până ce dovleceii se murează complet.

Este foarte simplu: desfaceți capacul, răsturnați zeama într-o găleată și agitați-o de câteva ori, apoi puneți-o înapoi în borcan.

În 3-4 zile, dovleceii vor fi gata murați și numai buni de mâncat.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.