CARTOFUL este un aliment ALCALIN puternic
V-ați întrebat vreodată de ce sucul de cartof este recomandat în ulcer și alte tulburări gastrice cauzate de acidoză? Puțini dintre noi știm că această legumă banală are proprietăți alcaline.
Dr. Jitendra Arya consideră cartoful un aliment alcalin puternic, care acționează ca un antidot împotriva excesului de acid.
Cartoful dizolvă acidul uric, previne procesele fermentative din intestin și ajută la menținerea rezervei alcaline din sânge. Totodată, acesta favorizează creșterea bacteriilor „prietenoase” (probiotice) din tractul digestiv.
Cartofii au un conținut nutrițional bogat
Mulți dintre noi credem despre cartofi că sunt făcuți doar din amidon și carbohidrați, subestimându-i valoarea nutrițională. 100 g de cartofi cruzi, cu tot cu coajă, ne oferă cantități bune de:
– fibre alimentare
– vitamina B6
– vitamina C
– potasiu
– fosfor
În doze mai mici, cartofii conțin:
– vitaminele B1, B2, B3, B5, B9 (acid folic)
– vitamina K
– fier
– mangan
– magneziu
– zinc
În ceea ce privește proprietățile ale terapeutice, dr. Jitendra Arya citează utilizările populare ale cartofului în tratamentul scorbutului, reumatismului, afecțiunilor gastrointestinale și ale pielii (coșuri).
Conțin mai mult potasiu decât bananele, un mineral necesar pentru reglarea lichidelor din corp și echilibrul mineral din interiorul și exteriorul celulelor. Potasiul reduce tensiunea arterială, transmite impulsurile nervoase și ajută la contracția mușchilor.
Cartofii sunt mai bogați în vitamina C decât roșiile. Acest antioxidant combate radicalii liberi care distrug celulele corpului.
Vitamina C ajută la producția colagenului, favorizează vindecarea rănilor, menține gingiile sănătoase, ajută la absorbția fierului și la întărirea imunității.
Fibrele din cartofi sunt importante pentru inducerea sațietății, scăderea colesterolului și pierderea în greutate.
Cartofii sunt o sursă neașteptat de bună de vitamina B6. Un cartof mediu ne poate oferi 10% din doza zilnică recomandată. Vitamina B6 are un rol important în metabolismul carbohidraților și a proteinelor, precum și în metabolismul energetic. Este totodată necesară pentru sinteza hemoglobinei.
Datorită conținutului de fier, cartofii susțin buna oxigenare a sângelui și implicit buna funcționare a celulelor și organelor din corp.
______________________________________________________________________________________________________
Sursă: Dr. Jitendra Arya, POTATO, Food is your medicine, pp. 115-120