La micul-dejun GRĂSIMI, la prânz PROTEINE și la cină CARBOHIDRAȚI – sfaturile nutriționistului Valeriu Brânzilă

Adoptarea unui stil de viață sănătos este cu atât mai imperios astăzi, cu cât omul s-a îndepărtat de tradițiile strămoșești și a pierdut legătura cu natura și cu ritmurile naturale ale vieții, mișcându-se aproape tot timpul într-un regim de urgență și stres.

Vă recomandăm câteva sfaturi legate de alimentație, nutriție și stil de viață organizat, echilibrat și sănătos, recomandate de terapeutul Valeriu Brânzilă din Iași. 

• ora 6:30 

Trezirea. Sculându-ne din somn, facem o cruce și mulțumim lui Dumnezeu pentru darul unei noi zile. În loc de gimnastica fizică convențională putem face câteva închinăciuni sau metanii mari, care pun în mișcare mușchii și au beneficii atât asupra corpului, cât și asupra minții și sufletului.

Clătirea gurii. Urmează o metodă simplă de detoxifiere a cavității bucale și implicit a întregului organism care presupune clătirea gurii (eventual cu puțin ulei) și curățarea limbii de toxinele depuse în timpul nopții.

Miere cu propolis. Pentru o energizare rapidă și fortificarea imunității, putem lua 1 linguriță de miere de albine, amestecată cu 25 de picături de tinctură de propolis. Acest remediu apicol ajută la întărirea sănătății și prevenirea multor boli.

O altă variantă ar fi să consumăm un amestec de miere, polen și propolis (vă recomandăm această rețetă).

Hidratare și alcalinizare. Între orele 6:35-7:00 trebuie să bem o cantitate suficientă de apă, ideal alcalină, obținută cu ajutorul unui aparat (precum Kangen). Apa ajută digestia. O lăsăm să pregătească stomacul, și luăm micul-dejun peste 30 de minute.

Alcalinizarea organismului prin consumul de apă alcalină și alimente alcaline este deosebit de importantă pentru prevenția bolilor. Alimentele și băuturile pe care le consum, chiar și aerul pe care îl respirăm sunt acide.

Alimentele acide se transformă în deșeuri metabolice acide, care se depozitează în diferite organe: în rinichi sub formă de pietre, în bilă sub formă de colesterol, în articulații sub formă de săruri și așa mai departe.

Un mediu acid forțează corpul să fure din rezervele de calciu din oase și dinți pentru a reface echilibrul pH-ului.

Numeroși medici susțin că aciditatea corpului favorizează dezvoltarea bolilor, în timp ce un organism alcalin se menține sănătos.

______________________________________________________________________________________________________

orele 7:00 și 7:30

Rugăciune. Dacă avem timp – și este bine să ne rezervăm douăzeci de minute – pentru a citi rugăciunile dimineții. Acestea dau sufletului multă pace și nădejde și aduc binecuvântarea lui Dumnezeu peste lucrurile mâinilor noastre.

orele 7:30-7:45

Micul-dejun. Micul-dejun este obligatoriu, indiferent dacă ne este foame sau nu, dacă ne grăbim sau nu.

Nu trebuie să mâncăm mult la masa de dimineață pentru a avea energie și a putea munci. Trebuie să consumăm alimentele potrivite, iar acestea sunt cele care conțin LIPIDE.

Lipidele reprezintă principala sursă de energie pentru organism și sunt importante pentru sănătatea membranelor celulare, a nervilor, a hormonilor și a organelor vitale. Le putem găsi în:

– unt, brânză de vaci, lapte;
– nuci, alune, migdale, semințe (vezi o rețetă în acest sens); acestea conțin grăsimi bune – mononesaturate și polinesaturate;
– măsline, ulei de măsline (ex. cu roșii și usturoi – bruschete)

Atenție, consumul excesiv de lipide (îndeosebi cele din carne) poate duce la creșterea în greutate, obezitate, afecțiuni cardiovasculare, diabet și cancere.

Este indicat ca 85% din totalul de lipide consumate să provină din surse vegetale și doar 15% din surse animale.

♣ idei de mese:

– omletă cu semințe și verdețuri
– 2 ouă fierte cu pâine integrală
– 1 bucățică de unt cât falanga policelui
– 2-3 linguri de ulei de măsline cu pâine prăjită
– unt de arahide cu pâine prăjită (de 2-3 ori pe lună)
– slănină cu pâine (de 2-3 ori pe lună)
– unt de nuci, migdale, soia
– fructe proaspete: mere, pere, kiwi, prune, struguri, ananas
– terci din fulgi de ovăz cu lapte
– salată de vinete cu ulei de măsline (fără maioneză)

______________________________________________________________________________________________________

orele 9:15-10:00

Hidratare. În acest interval urmează o nouă hidratare a organismului cu 2-3 pahare de apă (preferabil alcalină).

orele 10:30-10:45

Gustare. Acum putem lua o gustare, preferabil ceva dulce. Domnul Valeriu Brânzilă numește acest interval „ora pancreasului”. Putem consuma în acest sens 250 g de fructe proaspete, o mână de fructe uscate, sau o prăjitură sănătoasă, preparată în casă.

orele 12:45-13:30

Hidratare. Bem din nou 1-2 pahare de apă alcalină.

______________________________________________________________________________________________________

orele 13:30-14:00

Masa de prânz trebuie să fie PROTEICĂ. Ca și în cazul lipidelor, ideal ar fi ca 85% din proteine să provină din surse vegetale, și doar 15% din alimente vegetale.

Nu trebuie să asociem niciodată proteinele cu carbohidrații. Din acest motiv este bine să evităm să consumăm pâine, tăiței, cartofi, orez.

Proteinele și carbohidrații au perioade și pH-uri diferite pentru digerare. Proteinele necesită de un mediu acid (pH de 2.5-3), iar carbohidrații un pH de 4.5.

Dacă mâncăm carne cu pâine, orez sau cartofi, îngreunăm procesele de digestie. Astfel, mâncarea poate petrece și 4-6 ore în stomac până la digerarea completă, intrând în stare de putrefacție. Urmările sunt ușor de prevăzut: balonare, indigestie, constipație.

„Tot ce stagnează în corpul nostru mai mult decât trebuie, duce la declanșarea bolilor foarte grave”.

♣ idei de mese:

– mâncare gătită de fasole, linte, năut, mazăre, soia
– ciorbe zemoase sau supă-cremă de leguminoase și rădăcinoase (fără tăiței, fidea sau orez)
– carne slabă cu salată de legume și verdețuri (trebuie evitată pe cât se poate carnea de porc și de vită)
– ciorbele
– grătar cu salată
– pește la grătar

Nu trebuie să combinăm niciodată carnea cu leguminoasele (ex. tradiționala mâncare de fasole cu ciolan).

orele 15:45:16:15

Hidratare. Bem din nou 2-3 pahare cu apă alcalină.

orele 16:45-17:00

Gustare. Este timpul pentru a doua gustare dintre mese. Putem mânca:

– semințe sau nuci (alune, caju, migdale), hidratate (înmuiate în apă câteva ore);
– salată sau suc de mere, țelină, sfeclă și morcov
– compot de fructe

orele 18:00-18:30

Hidratare. Consumăm 1-2 pahare de apă alcalină.

______________________________________________________________________________________________________

orele 19:00-19:30

Cina. La masa de seară vom consuma CARBOHIDRAȚI. Aceștia se digeră cel mai rapid, în circa 2 ore. Astfel, atunci când mergem la culcare, stomacul nu va mai avea nimic de digerat, iar somnul va fi ușor și liniștit.

Persoanele care servesc la cină carne sau alte alimente bogate în proteine pot avea o noapte agitată, din cauză că stomacul are de lucru să digere proteinele. Așadar, pe perioada somnului de noapte este bine să lăsăm stomacul gol pentru ca organismul și organele să se refacă.

Chirurgul de origine japoneză Hiromi Shinya spunea că este bine să încheiem programul meselor cu 4-5 ore înainte de culcare.

♣ idei de mese:

– orez integral sau paste integrale cu legume sau cu ulei de măsline și sos (exclus paste cu brânză sau ciuperci)
– salată de vinete cu pâine integrală
– salată orientală
– mâncare de hrișcă
– dovlecei umpluți cu hrișcă și orez
– piure de dovlecei
– broccoli cu usturoi
– cartofi fierți în aburi cu legume
– cereale înmuiate în iaurt sau lapte de soia, cu miere sau fructe uscate
– compot sau mere la cuptor cu stafide și ghimbir

______________________________________________________________________________________________________

Culcarea. Specialiștii recomandă stingerea la ora 21:00, sau cel puțin la ora 22:00. Intervalul orar 21:00-00:00 este cel mai prielnic pentru un somn odihnitor.

Rugăciune. Înainte de culcare nu trebuie să uităm de rugăciunea de seară, în care mulțumim pentru ziua care s-a scurs și în care cerem iertare pentru greșelile săvârșite și ajutor de la Dumnezeu pentru noi înșine, familia noastră și cei dragi nouă, vii și adormiți.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


6 comentarii

  1. Credeți ca toți înțelegem carbohidrați protdeine sitot ce ziceți voi explicați !

  2. Nu,carbohidrati LA micul dejun….le ati ametit de tot….Vezi ce zice si dr.Virgiliu Stroescu…..

    • Cam au dreptate. Nu avem nevoie de grasimi si proteine la culcare, nu? In schimb pt a mentine un nivel stabil de glucoza in sange peste noapte( necesar pt functiile creierului), carbohidratii sunt necesari.

  3. …carbohidrați …la cina ?!

  4. …ce-i drept: depinde de vârsta și imuno-rezistența fiecărui Om…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.