Mâncați zilnic SEMINȚE – au beneficii incredibile!

Semințele au o valoare nutrițională remarcabilă. Din păcate, puțini dintre noi le acordăm importanța și locul cuvenit în alimentația de zi cu zi.

În Biblie, semințele sunt asociate cu postul, iar postirea este cea care îl face pe om frumos la chip, bine-plăcut lui Dumnezeu și puternic împotriva vrăjmașilor.

Semințe – Beneficii

După cum spune într-o rugăciune a Bisericii, amintind de postul Proorocului Daniel și al celor trei tineri din Babilon, „cei hrăniți cu semințe s-au arătat mai frumoși decât cei hrăniți cu multe desfătări”.

Când vorbim despre „semințe” nu ne referim doar la semințele de floare-soarelui. Toate semințele de pe fața pământului au beneficii extraordinare pentru sănătatea noastră.

Semințele de chia

Deși nu cresc la noi, ci în Mexic și Bolivia, semințele de chia sunt prețuite în întreaga lume pentru conținutului nutritiv extrem de dens. Aztecii antici le consumau pentru energie. De altfel, în limba maiașă, „chia” înseamnă „putere”, sau „rezistență”.

Doar 2 linguri de semințe de chia ne pot oferi 10 g de fibre, 50% din doza zilnică recomandată de mangan, 35% din doza de fosfor, 24% din doza de magneziu și 18% din doza de calciu – minerale importante pentru sănătatea oaselor.

Semințele de chia sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase (Omega-3), vitamine și antioxidanți.

Ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor, reduc tensiunea arterială mare, ajută la controlul greutății, au o activitate antiinflamatoare, protejează ficatul, au o acțiune anti-diabetică și protejează împotriva bolilor autoimune, artritei și cancerului.

Desi împărtășesc beneficii asemănătoare, spre deosebire de semințele de in, semințele de chia nu trebuie măinate înainte de consum.

Se adaugă de regulă într-un lichid (apă, suc, iaurt, ceai) și în câteva minute se umflă și se transformă într-o masa gelatinoasă. Datorită faptului că induc sațietate, semințele de chia pot ajuta la pierderea în greutate.

Semințele de dovleac

Sunt apreciate ca o sursă foarte bună de magneziu, un mineral esențial pentru sănătatea inimii, pentru mușchi și energie. Le putem consuma ca atare, sau le putem adăuga în salate, cereale sau deserturi crude.

Semințele de rodie

Boabele de rodie sunt de fapt semințe. 174 g de semințe de rodie acoperă 30% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 36% din doza de vitamina K, 16% din doza de acid folic și 12% din doza de potasiu. Conțin 7 g de proteine și 3 g de fibre.

Au proprietăți antiinflamatoare. Combat cancerul de prostată și cancerul de sân, scad tensiunea arterială și riscul bolilor de inimă, reduc durerile articulare, combat infecțiile fungice și bacteriene, îmbunătățesc memoria și performanța sportivă.

Semințele de in

Consumul acestor semințe datează din anul 9.000 î.Hr. Cei care nu consumă des pește pot consuma semințe de in, întrucât acestea conțin Omega-3 – grăsimile bune pentru inimă și creier.

Semințele de in sunt de asemenea bogate în proteine și fibre, care reglează nivelul zahărului din sânge, colesterolul și tensiunea arterială.

Când sunt amestecate cu apă, se transformă într-un gel gros care acționează ca un laxativ natural. Din acest motiv, consumul regulat de semințe de in poate preveni constipația.

Trebuie măcinate înainte de consum. Se pot adăuga în terci de cereale, în smoothie-uri, în compoziția de clătite, în aluatul de pâine, în salate.

Semințele de cânepă

Conțin mai multe proteine decât celelalte tipuri de semințe, și sunt foarte bogate în acizi grași esențiali Omega-3. Peste 25% din totalul de calorii conținute provin din proteine de calitate.

Semințele de cânepă scad riscul bolilor de inimă și diabet, ajută digestia, reduc simptomele de menopauză și sindrom premenstrual.

Semințele de floarea-soarelui

Sunt o sursă bună de vitamine E. Conțin de asemenea cantități mari de cupru, vitamina B1, mangan, fosfor, potasiu, calciu, seleniu, magneziu, vitamina B6, acid folic, vitamina B3 și grăsimi sănătoase.

Au efecte antiinflamatoare, scad colesterolul, previn bolile cardiovasculare, îmbunătățesc detoxifierea corpului, combat cancerul, calmează nervii, mușchii și vasele de sânge (datorită magneziului).

Quinoa

Asemănătoare boabelor de cereale, quinoa este de fapt o sămânță, foarte hrănitoare. Nu conține gluten, este o sursă remarcabilă de proteine de calitate și totodată una din puținele plante care conține toți cei 9 aminoacizi esențiali.

Quinoa este bogată în fibre, magneziu, fier, potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc, vitamine din complexul B, vitamina E și antioxidanți.

Reduce apetitul, are un indice glicemic mic și efecte pozitive asupra sănătății metabolice. Se gătește asemenea orezului.

_______________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. WebMD, 9 Seeds You Should Be Eating 

2. Mercola, 8 Delicious Ways to Use Chia Seeds 

3. Authority Nutrition, 12 Health Benefits of Pomegranate 

4. Authority Nutrition, Flaxseeds 101: Nutrition Facts and Health Benefits 

5. Authority Nutrition, 11 Proven Health Benefits of Quinoa 

6. Authority Nutrition, 6 Evidence-Based Health Benefits of Hemp Seeds 

7. World’s Healthiest Foods, Sunflower Seeds 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.