ULEIUL de MĂSLINE nu trebuie să lipsească din dieta celor SĂNĂTOȘI sau BOLNAVI

Uleiul de măsline este considerat un adaos sănătos la dieta noastră zilnică deoarece conține foarte mulți antioxidanți, grăsimi bune și compuși antiinflamatori, care ne apără de diverse boli.

Doctorul profesor Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași spune că acesta nu trebuie să lipsească din alimentația celor bolnavi.

Uleiul de Măsline – Beneficii

Datorită conținutului de polifenoli (antioxidanți) și acid oleic (grăsimi mononesaturate), uleiul de măsline are un efect protector îndeosebi împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Studiile realizate pe populațiile care urmează o dietă mediteraneană (în care uleiul de măsline este principalul tip de grăsime consumat) au arătat în repetate rânduri că aceasta este asociată cu un rate mai mici de afecțiuni cardiovasculare, boli inflamatorii, cancer, obezitate și diabet.

Grăsimile mononesaturate și polinesaturate din uleiul de măsline reduc colesterolul LDL și trigliceridele. Efectul cardioprotector al uleiului de măsline se datorează în mod special unui antioxidant numit hidroxitirozol.

Acest compus menține pereții celulari ai vaselor de sânge puternici și protejează vasele de sânge de daunele cauzate de moleculele de oxigen reactiv, provocând modificări pozitive la nivel genetic. Mai precis, acesta stimulează sistemul antioxidant de apărare al vaselor de sânge.

Uleiul de măsline este de asemenea indicat în artrita reumatoidă, Alzheimer și Helicobacter pylori.

Poate fi adăugat la salate, paste, pește și orice altă mâncare. Deși este un aliment gras, acesta nu duce la creșterea greutății corporale. Din contră, studiile observaționale au asociat dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline cu efecte favorabile asupra greutății corporale.

Pe lângă grăsimi bune, regăsite în uleiul de măsline, dieta mediteraneană conține multe fructe și legume, cereale integrale, nuci și leguminoase, precum și doze moderate de alcool.

Adepții acestei alimentații sănătoase au un risc mai mic de depresie, astm, declin cognitiv, cancer mamar, cancer colorectal și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal.

Dieta mediteraneană, integrată într-un stil de viață sănătos, care presupune și mișcare fizică zilnică, scade cu 90% riscul de diabet de tip 2, cu 80% riscul de boli de inimă coronariene și cu 70% riscul de accident vascular cerebral.

Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16512956
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25447615
3. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=132
4. http://www.farmacia-verde.ro/
5. https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-olive-oil/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]